BM’den Kovid-19’la mücadele için 35 milyar dolar bağış çağrısı

Birleşmiş Milletler dün yaptığı açıklamayla milyonlarca insanı yoksulluğa sürükleyen Kovid-19 salgınının etkilerini gidermek için 2021 yılında 35 milyar dolarlık rekor değerde bağış yapılması çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP haber ajansından aktardığı haberde, BM 2021 Küresel İnsani Yardım Planı’na göre salgın kriziyle birlikte 2021’de dünyada insani yardıma muhtaç kişi sayısı 2020’ye kıyasla yüzde 40 oranında artacak ve 235 milyon kişiye ulaşacak.

BM ve ortakları tarafından talep edilen fonlar, 46 ülkede açlık, çatışma, yerinden edilme, iklim değişikliği ve Kovid-19 salgınının etkileriyle karşı karşıya kalan en savunmasız 160 milyon kişiye yardım etmeyi amaçlıyor.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock dün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Artışın tamamına yakını Kovid-19’dan kaynaklanıyor. Bu, önümüzdeki dönemin insani ihtiyaçlarıyla ilgili en kasvetli ve karanlık tablo oldu” dedi.

BM, küresel sağlık krizinin dünyanın her yerinde toplumların hayatında olumsuz etkilere neden olduğunu belirterek, “halihazırda açlık sınırında yaşayanların gıda fiyatlarındaki artıştan, gelirlerin düşmesinden, aşılama programlarının kesintiye uğramasından ve okulların kapanmasından ciddi ve orantısız bir şekilde etkilendiğini” kaydetti.

BM’nin açıklamasında, aşırı yoksulluğun 1990’ların sonlarından bu yana ilk kez arttığı ve dünya çapında ortalama yaşam süresinin keskin bir şekilde düştüğü bilgisi paylaşıldı. Ayrıca AIDS, tüberküloz ve sıtmadan ölenlerin sayısının ikiye katlanabileceğinin altı çizildi. “Ufukta birden fazla kıtlık beliriyor” ifadesine yer verildi. Lowcock da “Göstergeler kırmızı, sirenler çalıyor” ifadesini kullandı.

Rapora göre pandemi önceki döneme göre yüzde 82 artan gıda güvensizliğinden 2020’nin sonunda 270 milyon kişi etkilenebilir. Lowcock, “Yemen, Burkina Faso, Güney Sudan ve Nijerya’nın kuzeydoğusunda yaşayan halkın kıtlığın eşiğinde olduğunu, Afganistan ve Sahel bölgesi gibi diğer ülke ve bölgelerin sakinlerinin de en savunmasız gruplar arasında olabileceğini” vurguladı. “2021’i büyük bir kıtlık olmadan geçebilirsek bu çok büyük bir başarı olur” dedi.

BM’nin raporuna göre savaştan ciddi şekilde etkilenen Suriye ve Yemen, insani yardıma en çok ihtiyaç duyan ülkelerin başında yer alıyorlar.

BM, ülkelerinde ve dünyada milyonlarca Suriyeliye yardım etmek için yaklaşık 6 milyar dolar, Yemen’de uluslararası alanda görülen en tehlikeli insani krizine maruz kalan yaklaşık 20 milyon insanı desteklemek için ise yaklaşık 3,5 milyar dolar talepte bulunuyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, plana ilişkin yaptığı açıklamada “insani yardım sisteminin 2020’de on milyonlarca insana yiyecek, ilaç, barınma, eğitim ve diğer temel gereksinimleri sağlayarak değerini bir kez daha kanıtladığını” vurguladı.

Guterres açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Ancak kriz sona ermedi. Küresel salgının etkisi kötüleştikçe insani yardım bütçeleri de ciddi açıklıklarla karşı karşıya kaldı. Kaynaklarımızı seferber etmeli ve en karanlık dönemleri yaşayan yardıma muhtaç insanlarla dayanışma içinde olduğumuzu kanıtlamalıyız.”

Uluslararası bağışçılar 2020’de, BM’nin insani yardım için geçen yıl Aralık ayında talep ettiği 29 milyar dolardan rekor bir artışla 17 milyar dolar daha fazla bağışta bulundular.

Şarkul Avsat