Yapay zeka virüslere karşı insanlığa yardımcı oluyor

Yapay zeka virüsler için daha hızlı bir tedaviye ve diğer önemli tıbbi keşiflere yol açabilecek 50 yıllık bir gizemin çözülmesine yardımcı oldu. Şarku’l Avsat’ın İngiliz gazetesi The Sun’dan aktardığı habere göre “Protein katlanması sorunu” bilim insanlarını yıllardır hayrete düşürüyor, çünkü tüm canlılarda bulunabilen birçok farklı protein türü var.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) demans ve kanser gibi diğer hastalıkların yanı sıra proteinlerin çalışma şekliyle de bağlantılı olduğu dikkate değer. Bununla birlikte, proteinlerle ilgili en büyük sorun, iki boyutlu yapılarını tanımlamanın son derece zor olmasıdır.

Bu çerçevede, Google’ın sahibi olduğu DeepMind laboratuvarı, AlphaFold’un sorunu çözdüğünü ve birçok protein türünü tahmin edebileceğini iddia ediyor. Dünyada bilinen yaklaşık 200 milyon protein olduğu düşünüldüğünde, bu etkileyici bir başarı.

Londra merkezli bir yapay zeka şirketi, kendi sisteminin bir proteinin şeklini birkaç gün içerisinde belirleyebileceğini söylüyor.

Makaleye göre, bilim insanları, yapı tahmininin kritik değerlendirmesi üzerine topluluk genelindeki proje (CASP14) üzerinde çalıştılar. 1994’ten beri protein gizemini çözmek için çabalıyorlar.

Projeye başkanlık eden Dr. John Molt ise, “Proteinler çok karmaşık moleküllerdir ve üç boyutlu yapıları, oynadıkları birçok rolün anahtarıdır, örneğin kan şekeri seviyesini düzenleyen insülin ve enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı olan antikorlar. Bu küçük biyomoleküllerin sağlığımız üzerinde feci etkileri olabilir, bu nedenle hastalığı anlamanın ve yeni tedaviler bulmanın en etkili yollarından biri, ilgili proteinleri incelemektir. Ek olarak bakteriler ve virüsler de dahil olmak üzere on binlerce insan proteini ve milyarlarca diğer türlerde protein var, ancak yalnızca bir formun belirlenmesi pahalı ekipman gerektirir ve yıllar alabilir” ifadelerini kullandı.

Bilim insanları ise, daha yapılacak çok iş olduğunu ve hali hazırdaki çalışmalarını içeren bir araştırma makalesini kaynak olarak sunacaklarını söylediler.