Riyad’daki depolama tesislerinin açılışından (Fotoğraf- Yezid es-Semerani)

Suudi Arabistan, 2021’in sonuna kadar nüfusun yüzde 70’ine aşıyı dağıtmayı planlıyor

Suudi Arabistan 2021 yılı sonuna kadar nüfusun yüzde 70’ine yeni tip koronavirüse karşı aşı sağlamayı umuyor. Suudi yetkililerin belirttiklerine göre, Suudi Arabistan aşıyı alacak ilk ülkelerden biri olacak.

Koronavirüs salgınının ekonomik etkileri ile mücadele kapsamında 120 milyar riyal (32 milyar dolar) ayıran Suudi Arabistan, aşıların ücretleri hakkında açıklama yapmadan satın almaya yöneliyor. Hükümet tarafından yapılan çalışmalar arasında aşının ülke içinde dağıtımını sağlayacak anlaşmaların imzalanması da bulunuyor.

Belki de Suudi Arabistan’ın en ilerici yönelimi, Çin merkezli Senoa Şirketi’nin Suudi Arabistan’da 50 bin gönüllü üzerinde koronavirüse karşı bir aşının klinik çalışmaları yürütmesini sağlaması oldu. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ağustos ayında Suudi Arabistan ile Çin arasındaki işbirliği anlaşmasının bir parçası olarak Krallık’ta koronavirüse karşı bir aşı için klinik çalışmalarının yapılacağını duyurmuştu.

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid Al-Kasabi haftalar önce, aşının temin edileceğini ve Krallık’ın aşıya ulaşan ilk ülkelerden biri olacağını çünkü aşının etkinliğinin ve güvenilirliğinin doğrulanmasının ardından Krallık’ın aşıya ulaşmasını sağlayan birkaç anlaşma yapıldığını belirtmişti.

Suudi Arabistan son zamanlarda koronavirüs aşılarını temin etmek için bir dizi ülke ile anlaşma imzaladı. Krallık bu kapsamda, Suudi Arabistan’a aşı temin edilmesi ve dağıtılması amacıyla, koronavirüse karşı ilk Rus aşısının üretilmesi için Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile anlaşma imzaladı. Bunun yanı sıra, aşının tescili, tedariki ve dağıtımı için Alman şirketi “CureVac” ile de bir anlaşma imzalandı.

Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde, ülkeye ulaşacak olacak olan aşıların güvenliğine yönelik önlemleri yoğunlaştırdı. Riyad geçen ay “sanal” bir toplantıya ev sahipliği yaptı ve toplantı sırasında, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları ve aşı geliştiricileri mevcut aşıları ele aldılar. Söz konusu toplantıya küresel aşı üreticileri ve uluslararası akademik kurumlardan 32 uzman katıldı.

Riyad, bu ayın sonundan önce gerçekleşmesi beklenen aşıların nakliyesi ve teslimi ile ilgili olarak, aşıların güvenli bir şekilde temin edilmesi için tüm imkanlarını kullandı.

“Saudia Cargo” Şirketi rekor bir süre içerisinde, ilaçların ve gerekli madde kargolarının nakliyatı için şirketin kargo uçaklarının kullanımında operasyonel imkanlarının tümünün kullanılacağını açıkladı. Şirket kargo uçaklarının yanı sıra uluslararası uçuşların yapıldığı yolcu uçaklarının da kullanılacağını belirtti.

Şarku’l Avsat