İranlı nükleer fizikçi Fahrizade'nin öldürüldüğü olay yeri

İsrail nükleer bilimcilere seyahat yasağı getirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “eski, kötü ve başarısız” nükleer anlaşmaya geri dönmemesini talep etmek için ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’e seslendi. “İran yönetiminin şiddet ve sertlik dışında başka bir dilden anmadığını” vurguladı.

Başbakanlık Ofisi’ndeki Ulusal Güvenlik Kurulu’na bağlı Terörle Mücadele Dairesi, “İran’ın ülke dışındaki İsraillilere yönelik tehditlerinin dozunu artırmasına” karşı tedbir alınması çağrısında bulunurken İsrailli fizik ve atom bilimcileri yurt dışına seyahat etmekten kaçınmaya ve hatta ülke içindeki günlük yaşamlarında dahi dikkatli olmaya çağırdı.

Kurulun açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Tahran yetkililerinin tehditleriyle İran’ın farklı ülkelerde düzenlediği terör saldırıları ışığında, İran’ın İsrail hedeflerine bu yolla saldırı düzenleme endişesi doğmuştur. Bu tür eylemler için İran’a komşu olan Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kürt idaresi, Ortadoğu bölgesi ve ayrıca Afrika muhtemel sahalardır. Aralık 2020 ve Ocak 2021’in içinde bulunduğu aylara denk gelen Hristiyan bayramlarının Avrupa’da düşmanca terör eylemlerinin düzenlenmesi amacıyla kullanılması riski mevcut. Bu arka plana karşı, İsrail’i temsil eden kurumlar, sinagoglar ve Yahudi cemaatleri ile kurumlarının yakınında bulunulması durumu da dahil olmak üzere, resmi ve ticari heyetlerle yurt dışına seyahat etmeyi planlayan kimseler çok dikkatli olmalı. Bu kesimleri yerel yetkililer tarafından verilen güvenlik talimatlarına uymaya, kalabalık bölgelerden ve halka açık korunmayan alanlardan uzak durmaya veya devlet kurumlarının yakınlarında bulunmamaya çağırıyoruz.”

Siyasi kaynaklar, İsrail güvenlik servislerinin İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade suikastına karşı İran’ın misilleme yapma ihtimalini dikkate alarak Dimona Nükleer Santrali’nde çalışan nükleer uzmanlara ve üst düzey yetkililere uyarılarda bulunduklarını aktardılar. Günlük hayatlarında daha dikkatli olmalarının istendiğini bildirdiler. Kaynaklar ayrıca söz konusu bilim insanlarının önceden izin almaksızın yurt dışına seyahat etmelerinin de yasaklandığını kaydettiler.

Şarkul Avsat