Mısır’da yoksulluk oranı son 20 yılda ilk kez yüzde 30’un altına düştü

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli ülkedeki yoksulluk oranının 29,7 olduğunu ve böylece yaklaşık 20 yıldır ilk kez yüzde 30’un altına düştüğünü açıkladı.

Medbuli, 2019-2020 yılının gelir, harcama ve tüketim araştırmasının sonuçlarının açıklandığı konferansta işsizlik oranının düşmesi hakkında şunları söyledi:

“Bu düşüş hükümetin yoksullukla mücadelede ciddi olduğunu gösteriyor. Bu oranın daha da azalmasını hedefliyoruz. Eğer koronavirüs salgını olmasaydı daha düşük bir yoksulluk oranına ulaşırdık. Salgına rağmen devletimiz, desteğe ihtiyaç duyan kesimi desteklemeyi bırakmadı. Çünkü yoksullukla ve vatandaşların üzerindeki ağırlıklar ile mücadele etmekte kararlıyız. Ancak nüfus artışının yoksulluk ve enflasyon üzerindeki etkilerini unutmamalıyız.”

Mısır Başbakanı konuşmasında ulusal projelerin önemine dikkat çekti:

“Hükümet ülkenin ihtiyaçlı olan tüm bölgelerindeki yoksulluk oranını düşürmeye devam etmektedir. Ulusal projeler olmasaydı yoksulluk oranlarındaki bu iyileşmeye ulaşamazdık. Aynı yönde hızlı adımlarla ilerlemeyi sürdürüyoruz.

Devletin enflasyonu düşürmeyi başardığını ve ülkede 2011 yılından sonra maaşların arttırılmasının talep edilmesinin ardından bunun gerçekleştirildiğini belirten Mustafa Medbuli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşların maaş taleplerinde büyük bir ilerleme oldu. Maaşlar büyük bir şekilde arttı. 2011 yılından sonra üretim olmadı ve bu yüzden enflasyon da yükseldi. Ama şimdi her vatandaş üretimin artmasıyla gelirinde bir iyileşme hissediyor.”

Mısır Planlama ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Hala el-Said ise Gelir ve Gider Araştırması’nda Mısır’daki bir ailenin ortalama yıllık net gelirinin 2017-2018 yılında 60,4 bin Mısır lirası (3.85 bin dolar) olduğunu, bunun 2019-2020 döneminde yüzde 15 artarak 69,1 Mısır lirasına (4.4 bin dolar) yükseldiğini açıkladı.

Bakan, devletin ekonomik reform gerçekleştirme adımları sayesinde düşük gelirli grupların üzerindeki yükü hafifletmedeki rolünü sürdürdüğünü söyledi. Devletin 2020-2021 mali yılı planında kamu yatırımlarını yüzde 70 arttırarak 595 milyar Mısır lirasına (38 milyar dolar) ulaşmayı hedeflediğini belirten Said, hükümetin Ekonomik ve Sosyal reform Ulusal Programını’nın Mısır tarihinin en büyük sosyal koruma projeleriyle birlikte uygulandığını vurguladı.

Diğer yandan Mısır Merkez Bankası yaptığı açıklamada, 7 Aralık’ta gerçekleşecek bir satışla bir yıl için bir milyar dolarlık hazine bonosu sunmayı planladığını bildirdi.

Şarkul Avsat