Çin: Koronavirüs dondurulmuş gıda yoluyla diğer ülkelerden bize geldi

Çin, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk olarak başka ülkelerde patlak verdiğini ve daha sonra Avustralya dahil ülkelerden dondurulmuş gıda ithalatı yoluyla Wuhan’daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’na taşındığını iddia etti.

Çin hükümeti tarafından kontrol edilen Global Times gazetesinde yer alan makalede, koronavirüsün Wuhan’daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’na gelen ithal dondurulmuş gıda yoluyla ülkeye gelme ihtimalinin, kanıt olmamasına rağmen göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekildi.

Makalede, koronavirüsün, Brezilya ve Almanya’dan et ürünleri, Avustralya bifteği, Şili kirazları ve Ekvador deniz ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden Wuhan’a ihraç edilen bazı ürünler ve dondurulmuş gıdalar yoluyla Çin’e yayılmış olabileceği belirtildi.

Söz konusu makalede, geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana, ithal sığır eti de dahil olmak üzere soğuk zincir ithalatında 40 canlı koronavirüs örneği bulunduğu bilgisi yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), virüsün soğuk depolama koşullarında uzun süre yaşayabildiğini ancak bunun çok nadir meydana geldiğini bildirdi.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de, yapılan laboratuvar testlerinde koronavirüsün donmuş gıda ambalajlarında uzun süre yaşayabileceğinin görüldüğünü açıkladı.

Makelede Wuhan’ın yer aldığı Hubei eyaletinin 2019 yılında dondurulmuş ürün ithalatında bir önceki yıla göre yüzde 174 artış kaydettiğine dikkat çekilse de, virüsün Çin dışında ortaya çıktığına ilişkin teoriyi destekleyecek hiçbir kanıt olmadığı da kabul edildi.

Şarkul Avsat