ABD başkanlık seçimlerinde bugün ‘güvenli liman’ aşamasına gelindi

ABD başkanlık seçimleri, eyalet oylarının onaylandığı ve Kongre müdahalesinin büyük ölçüde engellendiği ‘güvenli liman’ aşamasına ulaştı.

Federal yasa eyaletlere, oy sayımını bitirmeleri, herhangi bir yasal anlaşmazlığı çözmeleri veya oylama sonuçlarını onaylamaları için 35 gün süre tanıyor.

Herhangi bir eyalet, seçim sonucunu bu tarihten önce onaylarsa, Kongre bu eyaletlerde seçmenlerin kararlarını iptal etmek için daha sonra müdahale edemez.

Genellikle sessiz ilerleyen bu prosedürler, bu yıl Başkan Donald Trump’ın Joe Biden karşısında yenilgiyi kabul etmeyi reddetmesi ve seçim sonucunu geçersiz kılmak için bazı eyaletlerde dava açmasıyla ivme kazandı.

Trump’ın eyaletlerin seçim sonuçlarını onaylamasını engellemeye çalışabileceğine dair endişeler vardı ancak Biden’ın kazandığı eyaletlerde bazı Cumhuriyetçi yetkililere uygulanan baskıya rağmen bu gerçekleşmedi.

2020 seçimlerinde ‘güvenli liman’ aşamasına gelinmesi Biden’ın Trump’ı yenmesini sağlamada önemli bir kilometre taşını işaret ediyor.

Şarku’l Avsat