ABD’den 14 Çinli yetkiliye Hong Kong yaptırımı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Pekin yönetimini Hong Kong’daki baskı olayına karşı ağır bir bedel ödemekle tehdit ederek, Çinli 14 yetkiliye yaptırım uyguladı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nin başkan yardımcılarının 14’üne uygulanan yaptırımların, söz konusu şahısların ABD topraklarındaki sahip olabilecekleri her türlü varlığının dondurulmasını ve bu şahısların ABD’ye seyahat etmelerinin engellenmesini içerdiğini açıkladı. Bu komite, Hong Kong’daki Ulusal Güvenlik Yasası’nın uygulanmasına başkanlık ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yaptığı açıklamada bu son yaptırımların, “Pekin yönetimini Hong Kong’da taahhüt edilen özerk yönetimi baltalamaktan sorumlu tutmak için ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla çalışmaya devam etmesini haklı çıkardığı” ifade edildi.

Açıklama, “ABD, Çin’i uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve uygulamalarını kınayan çok sayıda ülkenin çağrılarına kulak vermeye çağırıyor” şeklinde devam etti.

Amerika Birleşik Devletleri daha önceden Çin yanlısı Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam’a da yaptırım uygulamıştı.

Lam, yaptırımları önemsizleştirmeye çalıştıktan sonra, son zamanlarda verdiği bir röportajında, dolar cinsinden finansal işlemler alanında büyük bir etkiye sahip olan ABD Hazine Bakanlığı’nın uyguladığı baskılar sebebiyle banka hesabı açamadığı için “nakit yığınlarına” bel bağladığını ifade etti.

Öte yandan, Avrupa Birliği, eski İngiliz kolonisinde Ulusal Güvenlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden bu yana Hong Kong’da özgürlükler alanında yaşanan gerilemeyi kınadı ve yeni yaptırımlar uygulanmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısının sonunda yaptığı açıklamada, “Hong Kong’da durumun kötüleşmeye devam ettiğinin farkındayız. Çoğulculuk ve ifade özgürlüğü tehdit altında, bunu kınıyoruz” ifadelerine yer verdi. Bakan ayrıca, “Bugün yeni önlemler alınmadı, ancak bu gelecekte ek önlemler almayı düşünmediğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

Çin’de iktidarda bulunan Komünist Parti’ye sadık olan Çin parlamentosu, Haziran 2020’de Hong Kong’da Ulusal Güvenlik Yasası’nın uygulanmasını kararlaştırdı. Eski bir İngiliz kolonisiyken 1997 yılında bağımsızlığını kazanan Hong Kong’un Çin parlamentosunun bu yasasını onaylaması, özel bir siyasi sistemin var olmasına izin verme taahhüdünü ihlal ettiğine dair uluslararası uyarılara rağmen geldi. Söz konusu Ulusal Güvenlik Yasası sayesinde Çin, geçen yıl Hong Kong’daki protestoları büyük ölçüde bastırmayı başardı.

Ulusal Güvenlik Yasası’nın verdiği yetkiye dayanarak Hong Kong polisi pazartesi günü, geçen ay üniversite kampüsünde protesto gösterisi yapan üç kişiyi tutukladı. Kasım ayında ise, demokrasi yanlısı vekiller, meslektaşlarından dördünün yargılanmasının iptal edilmesinin ardından Hong Kong Yasama Meclisi’nden toplu olarak istifa ettiler.

Pompeo, Çin’in eski İngiliz kolonisinde “amasız bir saldırganlık” yürüttüğünü söyledi. Pompeo ayrıca, “Hong Kong halkının kendi temsilcilerini seçme hakkı pratikte zayıflıyor” ifadelerine yer verdi.

Şarku’l Avsat