Mısır Kıpti Kilisesi koronavirüse karşı 1 aylığına hizmetlerini askıya aldı

Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi, rahipler arasında yeni koronavirüs vakalarının sayılarının ve virüse bağlı ölümlerin artması sebebiyle, bazı hizmetlerin askıya alınacağını duyurdu.

Pazartesi gününden itibaren bir aylık bir süre için “Pazar Okulları” hizmetlerinin, toplantıların, faaliyetlerin askıya alınmasının yanı sıra, ayinlerin de tamamen askıya alınmasına, her kilisenin rahiplerinin, ayine katılan papaz sayısının 5’i geçmemesi ile haftada sadece bir ayin yapmalarına izin verilmesine karar verildi.

İskenderiye Papası ve Aziz Markos Kilisesinin Patriği 2. Tavadros liderliğindeki Kıpti Ortodoks Kilisesi tarafından yapılan açıklamada, sağlık durumundaki gelişmelerin takip edilmesi çerçevesinde, koronavirüs salgının yayılması sonucu, vaka sayılarının artması ve rahiplerden ve halktan hayatını kaybedenlerin olması nedeniyle toplantılardan kaçınma, bireylerin ve toplumun korunması için, Kahire ve İskenderiye kiliselerinde Pazar okullarının, toplantıların ve tüm hizmet faaliyetlerinin askıya alınmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca “Ayrıca (Kıpti takviminin 4. ayı olan) Kiahk ayı akşamlarındaki ayinlerin askıya alınmasına ve bunun yerine Hıristiyan uydu kanallarında yayınlanacak olan kaydedilmiş olan gecelerin takip edilmesi ile yetinilmesine bunun yanı sıra cenaze törenlerinin, tercihen kilise mezarlıklarında, merhumun ailesiyle birlikte bir papaz ve bir rahip ile yerine getirilmesine ve aynı şekilde salı günü ayinlerinin, yas ayinlerinin ve arınma ayinlerinin askıya alınmasına karar verildiğini” bildirdi

Kilise “Dini ziyaretleşmeler yerine sadece telefon üzerinden görüşmeler yoluyla yürütüleceğini, vaftiz törenine, çocuğun ailesinden en fazla dört kişinin katılmasına izin verileceğini, enstitülerde ve eğitim merkezlerinde eğitimin yüzde 25’lik bir kapasite ile devam edilmesine izin verileceğini ve rahiplerin, papazların ve tüm halkın talimatları sıkı bir şekilde takip etme ve yerine getirmekle yükümlü olduklarını” belirtti.

Söz konusu açıklamada, her piskoposun, rahipler cemaatiyle işbirliği içindeki piskoposluktaki sağlık durumunda neyin uygun olduğuna karar verebildiğine işaret ediyordu.

Geçtiğimiz Ağustos ayı başında Mısır kiliseleri faaliyetlerine ve hizmetlerine aşamalı olarak tekrar başlamış koronavirüs krizi sebebiyle 4 aydan uzun bir süre kapalı kalmasının ardından ilk ayinleri düzenlemişlerdi. Kilise girişlerine ibadetçilerin ateşlerinin ölçülmesi için ekipler yerleştirilmiş, her kilise ayinlerden önce ve sonra sterilize edilmiş, bunun yanı sıra sosyal mesafenin korunması için kiliselerin yüzde 25 kapasitede hizmet vermesi sağlanmıştı.

Son 4 ayda süresince, kiliselerin kısmen yeniden açılması planı kapsamında, ülke genelinde kiliselerde ayinler, düğün törenleri ve cenaze törenleri düzenlendi.

Kıpti Kilisesi, Ağustos ayında faaliyetlerine yeniden başladıktan sonra izlenmesi gereken önlemler için kiliseler, rahipler ve Hıristiyanlar için 18 şart belirlemişti. Söz konusu şartlar arasında, herkesin kendi mendilini getirmesinin yanı sıra küçük bir su şişesi getirmesi, kadınların kendi baş örtülerini getirmeleri ve bunları kendilerinin kullanması, bu eşyaların diğer ibadetçilerle paylaşılmasının kesinlikle yasak olması, ister ibadet ister ziyaret için olsun genel olarak kiliseye girişlerde maske takılması, kilise içinde tokalaşmanın yasak olması gibi” şartlar yer alıyordu.

İskenderiye Papası ve Aziz Markos Kilisesinin Patriği 2. Tavadros’un başkanlığını yaptığı Kutsal Sinod Daimi Komitesi tarafından 21 Mart’ta koronavirüs salgınının yayılmasının engellenmesi için ayinleri ve faaliyetleri durdurma kararı almıştı.