Alerjik reaksiyonların Pfizer aşısına yansımaları neler?

Bazıları İngiliz makamlarının ihtiyatlı davranmasına övgüde bulunurken, diğerleri mevcut kanıtların aşılamaya yönelik yaygın kısıtlamaları haklı çıkarmadığını söyledi.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS),  Pfizer/BioNTech tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıyı olan iki kişide alerjik reaksiyon görülmesi üzerine, ciddi alerji geçmişi olanların aşı yaptırmamasını istedi.

Tam olarak ne oldu?

İngiliz yetkililer, aşı denemelerinin başlamasından bu yana alerjik reaksiyon raporları aldıklarını bildirdi.

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi (AAAI) ise, alerjik bir reaksiyonun boğazda şişkinliğe, nefes alma ve yutma güçlüğüne neden olabileceğini bildirdi.

İngiliz yetkililere göre aşıyı kimler almamalı?

NHS, herhangi bir aşıya, ilaca veya yiyeceğe karşı şiddetli alerjik reaksiyon geçmişi olanlara aşı enjekte edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bu aşının ABD’de onaylanma şansını nasıl etkiler?

ABD’li yetkililerin bugün Pfizer aşısının acil kullanımına onay vermesi beklenirken, ABD aşı programının başında bulunan Dr. Moncef Slaoui, ülkedeki aşı onay sürecinde İngiliz makamlarının aldığı tepkilerin dikkate alınmasının beklendiğini söyledi.

Dr. Saloui, şiddetli bir alerjik reaksiyonu olduğu bilinenlerin, daha fazla bilgi elde edilinceye kadar aşılanmamasının muhtemel olduğuna da değindi.

Doktorlar ne diyor?

Bazıları İngiliz makamlarının ihtiyatlı davranmasına övgüde bulunurken, diğerleri mevcut kanıtların aşılamaya yönelik yaygın kısıtlamaları haklı çıkarmadığını söyledi.

London School of Hygiene & Tropical Medicine’de farmakoepidemiyoloji profesörü olan Stephen Evans, “Genel olarak insanlar için bu, aşı olma konusunda endişeli olmaları gerektiği anlamına gelmez” dedi.

Mayo Clinic’te viroloji uzmanı olan George Bolland ise, İngiltere’nin ilk tepkisini abartı olarak nitelendirerek, “Daha önce aşılara karşı alerjik bir reaksiyon geçirdiyseniz bunu bilmek isteriz, böylece ekstra özen gösterebiliriz. Bu, sizi aşılamayacağımız anlamına gelmez. Ama size daha fazla gözetim altında bunu veririz” yorumunda bulundu.

Imperial College London’dan profesör Peter Openshaw da, “Bu iki vakadaki alerjik reaksiyonları çok çabuk öğrendik. İlgili makamlar bu konuda ihtiyati tavsiyelerde bulunmak için harekete geçti ve bu da takip sisteminin iyi çalıştığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Son olarak, Ohio’daki Nationwide Çocuk Hastanesi’nin Alerji ve İmmünoloji Bölümü Direktörü Dr. Mitchell Grayson, “Tüm bunlar milyonlarca insanın duydukları yüzünden aşı olmamayı seçmesine neden olur diye endişeli hissediyorum” dedi.

Şarku’l Avsat