Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

Abbas, İsrail ile barış müzakerelerine dönmeye hazır olduklarını duyurdu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün, İsrail ile barış görüşmelerine dönmeye hazır olduklarını bildirdi. Abbas, İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya ile Ramallah’ta yaptığı görüşmede, müzakerelerin Uluslararası Dörtlü’nün himayesinde, uluslararası meşruiyet kararlarına dayanması gerektiğini vurguladı.

Filistin resmi haber ajansına WAFA’ya göre Abbas, İspanya Başbakanı’ndan iki ülke arasındaki seçkin ikili ilişkileri ve ülkesinin bu ilişkileri güçlendirme isteğini ifade eden bir mesaj aldı. Mesajda İspanya’nın iki devletli çözüm ilkesine dayalı siyasi sürece destek sağlamaya kararlı olduğu kaydedildi. Abbas, İspanya’nın uluslararası meşruiyet kararlarına dayalı barışı destekleyen ve uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği (AB) kararlarıyla tutarlı tutumunu takdir ettiğini belirtti.

Ülkesinin iki devletli çözüm ilkesi ve uluslararası hukuka dayanan barışı destekleme tutumunu bir kez daha vurgulayan İspanya Dışişleri Bakanı Laya, İspanya’nın Filistin devletinin kurumlarının inşa edilmesi için Filistin halkını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Laya dün Ramallah’ta Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile iki taraf arasında iki ay önce sanal olarak imzalanan 100 milyon euro değerindeki mutabakat anlaşmasını gündeme getirdik. İspanya, Filistinli mültecilere eğitim ve halk sağlığı alanlarında hizmet vermeye devam etmesi için Birleşmiş Milletler Yakındoğu’daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) acil destek niteliğinde 5 milyon dolar bağışlamaya karar verdi. Aşı tamamlandığında, aşıyı alacak ülkeler listesinde Filistin de olacak.”

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Finlandiya’ya yönelik yaptığı çağrıda temeli iki devletli bir çözüme dayanan Filistin devletini tanıyarak, statükoyu kırma talebinde bulundu. İsrail ihlallerinin ve yerleşim genişlemesinin devam ettiğini belirten Iştiyye sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunması için meşruiyete uygun bir şekilde, uluslararası bir barış konferansı düzenlenmeli.”

Şarkul Avsat