Koronavirüs aşısı olduktan sonra maske takmayı bırakabilir miyiz?

Uzmanlar, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen herhangi bir aşıyı olduktan sonra bile bazı nedenlerden dolayı maske takmaya ve sosyal mesafeye dikkat etmeye devam etmemiz gerektiği konusunda uyarıyor.

ABC News’e göre koronavirüse karşı geliştirilen aşıların iki doz alınması gerekiyor.

Pfizer’in aşısında ikinci dozu ilk dozdan üç hafta sonra, Moderna’nın aşısında ise dört hafta sonra olmak gerekiyor. Genel olarak da aşıların etkisi hemen görülmüyor.

İnsanların ilk dozdan sonraki iki hafta içinde belirli bir düzeyde korumaya sahip olması beklense de, ikinci dozdan iki hafta sonrasına kadar tam koruma sağlanamayabilir.

Ayrıca Pfizer ve Moderna aşılarının insanları enfeksiyondan tamamen mi, yoksa sadece semptomlardan mı koruyacağı henüz bilinmiyor.

Washington Üniversitesi’nde aşı uzmanı olan Deborah Fuller, “Bu, aşılanmış kişilerin çok düşük bir oranda da olsa hala virüsü kapabilecekleri anlamına gelir” dedi.

Aşı kaynakları artmaya başladığında bile insanlara yüz milyonlarca aşı yapılmasının aylar alması bekleniyor.

Fuller, ayrıca aşı testinin çocuklarda daha yeni başladığını ve çalışma verileri onlar için güvenli ve etkili olduklarını gösterene kadar aşı olamayacaklarını da belirtti.

ABD Kovid-19 Aşı Programı Başkanı Moncef Slaoui, Pfizer ve Moderna aşılarının etkinliğine dayanarak, ülkenin Mayıs ayı başlarında sürü bağışıklığına ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat