Suudi Arabistan, koronavirüs aşısını teslim almaya hazırlanıyor

Suudi Arabistan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların güvenliğinin, dikkatli bir şekilde incelenerek, çalışmalarla ve klinik deneyler ile açıklanmasının ve etkinliğinin doğrulanmasının ardından, ülkedeki ilgili makamlar tarafından onaylanan standart ve gerekliliklere göre aşıların ilk partilerini karşılamaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, aşının hastalığa yakalanmanın ve bulaşı önlemenin güvenli ve kolay bir yolu olduğunu belirterek “normal hayatımıza aşamalı” olarak dönmenin güvenli ve etkili bir yolu olduğunu vurguladı.

Bakanlık aşıların, yaşamın, toplumların ve halk sağlığının korunmasına katkı sağladığına dikkat çekti, aşının kullanılmasına onay verilmeden önce güvenlik testlerinden geçmesinin ve test sonuçlarının sürekli takip edilmesinin gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA tarafından aktarılan açıklamaya göre, Bakanlık dün aşının ilk partilerinin önümüzdeki günlerde teslim alınacağını açıkladı. Bakanlık ayrıca aşı kampanyasının hedef aşama ve gruplara göre başlatılacağını belirtti.

Bulaşıcı Hastalıklar Danışmanı ve Koruyucu Sağlık Yardımcı Vekili Dr. Abdullah Asiri daha önce Şarku’l Avsat’a verdiği bir röportajda, aşılama stratejisinin virüse karşı en savunmasız ve ciddi komplikasyonlar yaşayabilecek gruplara öncelik verilmesini ardından toplumun geri kalanına genişletilmesi ilkesine dayanacağını vurgulamıştı. Asiri ayrıca Krallık’ın en etkili ve güvenli aşının seçilmesi için katı önlemler aldığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi perşembe günü, Pfizer şirketinin aşının tescilinin onaylanmasına yönelik talepte bulunmasının ardından Pfizer-BioNTech aşısının tescillendiğini duyurmuştu. Aşının onaylanması, klinik deney ve çalışmalar ile kanıtlanmış olan etkinliğinin ve güvenliğinin incelenmesini de içeren kayıt dosyalarının çeşitli yönlerden gözden geçirilip değerlendirilmesinin ardından geldi. Çalışmalar sırasında, aşının üretim kalitesini ve ürünün istikrarını gösteren bilimsel verilerin incelenmesi yoluyla aşının kalitesi değerlendirildi. Bunların yanı sıra aşının üretim aşamaları ve üretimi sırasındaki uluslararası standartlara göre ilaç üretimi ilkelerine bağlılığı da incelendi.

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi, aşıların kalitesinden emin olunması için aşının her sevkiyatından numuneler alınarak kullanılmadan önce analiz edileceğini açıkladı. Otorite, şirket tarafından sağlanan verilerin incelenmesi için yerel ve uluslararası uzman ve akademisyenlerin dahil olduğu birkaç toplantı gerçekleştirildiğini belirtti. Bunlara ek olarak, Otorite tarafından sorulan soruların yanıtlanması için üretici şirket ve temsilcileri ile toplandığı düzenlendiği ve Klinik Araştırmalar Bilimsel Danışma Kurulu’na bağlı bulaşıcı hastalıklar bilimsel danışma ekibinin görüşü de alındı.

Suudi Arabistan Başkent Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’ndaki Model Kargo Köyü’nde yer alan Sal Kargolama İstasyonu’nda koronavirüs aşılarının teslim alınması, depolanması ve depolardan sevkiyatlarının yapılması için tesisler kurdu.

Bu sırada, Suudi Arabistan’da Nisan ayından bu yana kaydedilen en düşük sayılar olarak, günlük 170’i geçmeyen vaka sayıları kaydedilmeye devam edildi. Ülkedeki aktif vaka sayıları 3 bin 366’ya düşerken, günlük iyileşen vaka sayıları, yeni tespit edilen vaka sayıları aşmaya devam etti.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından dün 166 yeni vakanın tespit edilmesi ile doğrulanan vaka sayısının 359 bin 749’a yükseldiği gözlemlendi. Vakalardan 517’sinin sağlık durumu kritik olmak üzere, toplam 3 bin 366 aktif vaka olduğu ve çoğunun sağlık durumunun ümit verici olduğu belirtildi.

Bakanlık ayrıca, son 24 saatte 239 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının 350 bin 347’ye yükseldiğini, 13 vakanın daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi ile can kaybının 6 bin 36’ya ulaştığını ve 32 bin 958 yeni testin gerçekleştirildiğini açıkladı.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) son 24 saate 2 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiği ve bin 154 yeni vakanın kaydedildiği duyuruldu.

BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, virüse bağlı can kaybının 609, vaka sayısının ise 183 bin 755 olduğu belirtildi.

Açıklamada 613 vakanın daha sağlığına kavuşması ile toplam vaka sayısının 163 bin 48’e yükseldiği bildirildi.

Bakanlık vakaların tespit edilmesi için farklı gruplar üzerinde 156 binden fazla koronavirüs testinin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı dün 255 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 146 bin 44’e yükseldiğini ve bir kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybının 911’e yükseldiğini duyurdu.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, yoğun bakımda tedavi gören 68 kişi dahil olmak üzere hastalığa yakalandığı doğrulanan ve hala tedavi görmekte olan vaka sayısının 3 bin 308 kişi olduğunu açıkladı.

Es-Sened son 24 saatte 4 bin 824 testin daha yapılması ile toplam gerçekleştirilen test sayısının bir milyon 176 bin 983 olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı dün erken saatlerde 256 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısın 141 bin 825’e yükseldiğini açıklamıştı.

Bahreyn

Bahreyn Sağlık Bakanlığı dün 188 yeni vaka tespit edilirken aynı zamanda tıbbi muayeneler sonucu 183 kişinin daha sağlığına kavuştuğunun doğrulandığını duyurdu.

Bakanlığın Twitter hesabı üzerinden yayınlanan açıklamada, iyileşen vaka sayısının 86 bin 867’ye yükseldiğini ayrıca bin 606 vakanın tedavi gördüğünü vakalardan bin 599’unun stabil durumda ve 7’sinin yoğun bakımda olduğu belirtildi. Bakanlık ayrıca salgına bağlı can kaybının 347’ye ulaştığına dikkat çekti.

Katar

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre, Katar Halk Sağlığı Bakanlığı son 24 saatte 147 yeni vaka kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 140 bin 827’ye yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 153 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşen vaka sayısının 138 bin 347’ye yükseldiği belirtildi.

Şarkul Avsat