Hatemul Enbiya Hava Savunma Karargahı Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Kadir Rahimzade (Tesnim)

İran Hava Savunma Karargahı Komutan Yardımcısı Rahimzade: ABD’nin B-52’lerini anbean izliyoruz

İran, ABD’nin ağır bombardıman uçakları B-52’lerin hareketlerini izlediğini duyurarak, hava sahasının kırmızı çizgi olduğunu ve buna yönelik her türlü ihlale “ezici ve sert” karşılık vereceğini belirtti. İran’ın bu açıklaması, ABD’nin perşembe günü iki ağır bombardıman uçağının İran semalarına yakın uçuş gerçekleştirdiğini ilan etmesinin ardından geldi. ABD’nin hamlesi, bölgedeki ABD’lilere veya müttefiklerine yönelik saldırı ihtimaline karşı İran ve vekil güçlerine verilen uyarı mesajı şeklinde değerlendirildi.

Hatemul Enbiya Hava Savunma Karargahı Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Kadir Rahimzade, önceki akşam yaptığı açıklamada, “Ana Hava Savunma Üssü, ülkenin Körfez’in güneyindeki hava sınırlarından 150 kilometrenin üzerindeki bir mesafeden ABD bombardıman uçaklarını anbean izliyor” dedi.

İran merkezli Tesnim Haber Ajansı’nın İran Ordusu Kamu İlişkileri Dairesi’nden aktardığı habere göre, Rahimzade, Hava Savunma Operasyonları Komuta Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Rahimzade, burada yaptığı konuşmada, “Ülkenin semaları kırmızı çizgilerimizdendir. Aynı şekilde düşmanlar geçmişte bunu denemişti. Ülkenin semalarına yönelik en ufak ihlale, Hava Savunma tarafından ezici ve sert bir yanıtla karşılık verilecek” dedi.

Yabancı güçler tarafından bölgede bazı hava faaliyetlerinin gerçekleştirildiğine işaret eden Rahimzade, “B-52 bombardıman uçakları da dahil olmak üzere bölgesel ve yabancı kuvvetlerin tüm hareketleri, ülkenin Körfez’in güneyindeki hava sınırlarından 150 kilometrenin üzerindeki bir mesafeden izlendi. Aynı şekilde Ana Hava Savunma Üssü, hareketleri anbean izliyor. Savunma Karargahı, birleşik savunma ağının bir parçası olarak, çeşitli uçak ve insansız hava araçlarını anbean izliyor ve düşmanın amaç ve eylemlerini bilme yoluyla uygun planlar yapıyor ve uyguluyor” diye konuştu.

İran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanı Emir Hatemi, İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu’nun savunma altyapısının güçlendirilmesiyle ilgili önerileri onayladığını açıkladı. Mehr Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Hatemi, “İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu savunma altyapısının güçlendirilmesiyle ilgili önerileri onayladı” dedi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu’nun dünkü toplantısında konuşan Hatemi, “Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu daima Silahlı Kuvvetlerin güçlü bir destekçisi oldu. Geçen yıllarda ve bütçe yasa tasarısının sunulmasının akabinde olduğu gibi bir toplantı düzenledim ve toplantıda bütçenin genel hatlarıyla ilgili anlatımlar sundum. Bu toplantıda da dile getirdiğimiz üzere bu alandaki bazı meseleler Ulusal Güvenlik Komisyonu’nun daha fazla ilgisine ihtiyaç duyuyor. Milletvekilleri ile özellikle savunma altyapısını güçlendirme alanındaki açık önerilerin şekli hakkında konuştuk. Oylama için önerileri sundu. Zira çoğunluğun oyuyla bu öneriler onaylandı ve Meclis Bütçe Komisyonu’na gönderildi” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat