Suudi Programı’ndan Hadramut’taki balıkçılara 100 tekne yardımı

Suudi Arabistan’ın Yemen’i Kalkındırma ve Yeniden Yapılandırma Programı, ülkenin tüm bölgelerinde geçim kaynakları ve kalkınmaya verdiği destek kapsamında dün Hadramut vilayetindeki balıkçılara 100 modern balıkçı teknesi teslim etti.

Hadramut iline bağlı el-Mukelle, el-Birum Mayfa, eş-Şihr, Şuhayr, ed-Dis eş-Şarkiyye, er-Rayda ve Kusayr bölge sakinlerine gönderilen teknelerin teslimi, Hadramut Valisi Tümgeneral Ferec Salimin el-Bahseni gözeteminde, Suudi Programı’nın Hadramut Temsilcisi Muhammed Al Hadi, Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı Ofisi Genel Müdürü Ömer Salim el-Eşveli ve Umman Denizi Balıkçılık Otoritesi Başkanı Said Babgılum’un katılımıyla gerçekleşti.

Suudi Programı tarafından yapılan açıklamada, rüzgarlı mevsimlerde küçük tekneleri hareket ettirme konusunda zorluk çeken yerel balıkçıların güçlenmesine katkıda bulunmak için destek ve özel çözümler sağlamanın yanı sıra 100 balıkçının, bölgedeki kasırgalar ve tropikal koşullar nedeniyle etkilenen teknelerini tazmin etmek amacıyla her biri 40 beygir gücü kapasiteli modern motorlarla donatıldığı belirtildi. Bu yardımdan 3 bin kişinin faydalanacağı kaydedildi.

Yerel yönetimin talebi üzerine el-Mahra, Sokotra ve Şebve’de dağıtılan teknelerin ardından Hadramut’ta dağıtılan dördüncü tekne yardımı yapıldı. Balık sektörü vilayetin ilk ekonomik kolu olduğu için Yemen kıyı topluluklarının yüzde 18’ini oluşturan yarım milyondan fazla insana iş imkanı sağlıyor. Bu projenin uygulanması ile balıkçılık sektörünün canlanması ve ailelerin gelirinin ve valilikteki balık üretiminin artması bekleniyor.

Hadramut Valisi el-Bahseni, Hadramut Valiliği’nin balıkçı sayısı, balık üretimi ve balıkçılık sektöründeki yatırım açısından birinci sırada yer aldığını belirtti. Bu desteğin önemini ve valilikteki yerel otoritenin projeler için uygun ortam yaratmak amacıyla elinden geleni yapacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Yemen’i Kalkındırma ve Yeniden Yapılandırma Programı’nın Hadramut’taki Temsilcisi Muhammed Al Hadi, açılış sırasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu proje, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prensi’nin talimatları doğrultusunda Yemen’e sağlanan sürekli destekler kapsamında geliyor. Her şeyden önce Yemen halkının çıkarları için yerel yönetimlerle iş birliği yaparak daha fazla iş imkanı sağlamak ve çeşitli alanlar açmak için çalışıyoruz.”

Yemen’i Kalkındırma ve Yeniden Yapılandırma Programı, Hadramut ilçesinde çeşitli geliştirme projelerini hayata geçirdi. Bunlar arasında hava güvenliği alanında Sayun Uluslararası Havalimanı’nı bir acil durum aracı ve ekipmanıyla desteklemenin yanı sıra iki model okul inşası, 6 su tankeri dağıtımı ve 5 tam donanımlı ambulansla sağlık merkezlerinin desteklenmesi de yer alıyor.

Suudi Programı Yemen’de eğitim, sağlık, su, enerji, ulaştırma, tarım ve balıkçılık ile hükümet kapasitesini geliştirmek için 7 temel sektörde 193’ten fazla proje ve girişim başlattı. Program, Suudi Arabistan Krallığı ile Yemen arasındaki tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkiyi güçlendirmek amacıyla Yemen’de sürdürülebilir kalkınma alanında yeniden yapılanma ve entelektüel liderlik uygulamalarını benimsiyor.

Şarkul Avsat