Londra’nın Yeni Suriye Özel Elçisi: Suriye krizinde askeri çözüm yok

Birleşik Krallık’ın yeni Suriye Özel Temsilcisi Jonathan Hargreaves, Suriye krizinin askeri bir çözümü olmadığını belirtti. Çözümün bölgede barışın, istikrarın ve Suriye yararına sürdürülebilir güvenliğinin sağlanması için siyasi çözümde olduğunu vurgulayan Hargreaves, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’nin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Hargreaves Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut Suriye krizinin çözümü için 3,3 milyar sterlin değerindeki Birleşik Krallık Özel Programı’nda Kalkınma Direktörü ve Denetçi olarak 3 yıl çalışmamın ardından bugün Birleşik Krallık’ın Suriye Özel Temsilcisi olarak görevime başlıyorum. Bu çatışmanın her şeyden önce bir insanlık trajedisi olduğunu ve birçok Suriyeli için yıkıcı etkilerinin olduğuna bizzat şahit oldum.”

Hargreaves barışcıl protestolarının başlamasının 10’uncu yıl dönümünün yaklaşması sebebiyle şu ifadeleri kullandı: “İnsanların acıları durmadan artmaya devam ediyor. Sert kış mevsimi gelirken maliyetlerin yükselmesi ile Suriye içindeki gıda ve yakıt sıkıntısı da artıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) acil insani yardıma ihtiyaç duyan Suriyeli sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon kişi artarak 13 milyona ulaştığını söylüyor. Londra’nın, nerede oldukları fark etmeksizin ihtiyacı olan insanlara odaklanarak, bu büyük krizde karşı yapılan müdahalede ön saflarda yer almasından gurur duyuyorum. Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmeleri henüz güvenli olmadığından, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve mültecilere ev sahipliği yapan diğer ülkelerdeki Suriyelilere yardıma devam etmekte kararlı olduğumuzu duyuruyoruz.”

Elçi sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

“Suriye krizi tam anlamı ile insan ürünü bir felakettir, askeri güç olmadan ancak siyasi araçlar ile sonuçlandırılabilir. Suriye ve Suriye halkının yararına barış, istikrar ve sürdürülebilir güvenliğin sağlanmasına yönelik Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen siyasi süreç ile Birleşmiş Milletler Suriye Özel Elçisi Geir Pedersen’i desteklemeye devam edeceğim. Suriye’deki insancıl hukuk, uluslararası hukuk ve insan hakları hukukunun korkunç ihlalleri tamamen durdurulmalı, Birleşik Krallık, Suriye halkına karşı işledikleri zulümler hakkında Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinden hesap sorulması için elinden gelen tüm düzenlemeleri yapmalıdır.”

Birleşik Krallık’ın eski Suriye Özel Temsilcisi Martin Longden görevinin sonunda Suriye’nin “uçurumun kenarında” olduğunu yazmış ve büyük bir siyasi bir zorluğun oluşmasına karşı uyarıda bulunmuştu. Longden Suriye halkının başına gelenleri “Esed rejiminin veya yandaşlarının bu sorunların nasıl çözüleceğine dair güvenilir cevaplarının olmadığı bir yüz karası” olarak nitelendirmişti.

Şarkul Avsat