Vietnam yerli koronavirüs aşısının insan üstündeki denemelerini başlattı

Vietnam ulusal tıbbi araştırmalar merkezi müdürü, Vietnam’da yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşı olan Nanocovax aşısının insan üzerindeki denemelerinin dün (Perşembe) başladığını duyurdu.

Vietnam Askeri Tıp Akademisi Müdür Yardımcısı Ho Anh Son verdiği bir demeçte, “İlk aşamada, 60 gönüllüden oluşan bir grup seçeceğiz.” ifadelerini kullandı. Son ayrıca “3 kişiye aşı yapıldığını” ve bu kişilerin “3 gün boyunca izleneceklerini ve sağlık durumları iyi olarak devam ederse diğerlerinin aşılarının yapılacağını” belirtti.

Son, insan üstündeki denemelerin, aşı seçmenin 3 aşamasından birincisi olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı raporlarına göre, ikinci aşama ise aşının 400 ila 600 gönüllü üzerinde denenmesini içerecek.

Araştırmacılar yerel basın kaynaklarına, aşı denemelerine katılan gönüllülerin güvenliğini ve sonuçların bilimsel geçerliliğini sağlamak için bağımsız bir denetleme heyeti atanacağını söyledi.

Nanogen Pharmaceutical Bioteknoloji şirketi tarafından geliştirilen Nanocovax aşısının fiyatının yaklaşık 5 dolar olması ve aşının seri üretiminin 2021 Mayıs ayında başlaması öngörülüyor.

Vietnam koronavirüs ile mücadelede küresel bir başarı kaydetti. 95 milyonluk nüfusa sahip olan ülkede sadece bin 405 vaka ve 35 ölüm kaydedildi.

Şarku’l Avsat