Almanya ve Finlandiya Suriye’nin kuzeyinden kadın ve çocukları ülkelerine geri aldı

Almanya ve Finlandiya hükümetleri dün (Pazar) yaptıkları açıklamalarda, Suriye’nin kuzeyinden bazıları DEAŞ’a mensup oldukları gerekçesiyle yargılanmak üzere hedef alınan beş kadın ve 18 çocuğu ülkelerine geri aldığını duyurdu.

AFP’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Cumartesi günü bu amaçla özel olarak gönderilen bir uçakla gerçekleştirilen bu ortak girişimi “insani” bir operasyon olarak nitelendirdi.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı ise, “Suriye’nin kuzeydoğusundaki kampların uzun vadeli bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu” belirterek, “Kamplardaki çocukların ne kadar uzun süre korunmasız ve eğitimsiz kalırsa, aşırılığı önlemenin de o kadar zor olacağını” belirtti. Çocuklar arasında geri dönüş sürecini “son derece gerekli” kılan yetim ve hasta çocuklar olduğunu belirten Bakanlık, önümüzdeki haftalarda ve aylarda bu türden daha ileri adımlar atma taahhüdünde bulundu.

Almanya, 3 kadının ve 12 çocuğun ülkeye geri getirildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’na göre Finlandiya ise 6 çocuk ve 2 kadını ülkesine geri gönderdi. Alman medyası, geri dönenlerin Suriye’nin kuzeyinde Kürt kontrolü altındaki bir mülteci kampında yaşadığını bildirdi.

Bu süreç, Suriye’nin kuzeydoğusundan doğrudan bir taşımayla değil, Türkiye üzerinden geri dönüş operasyonları gerçekleştiren bu iki ülke için yeni bir adım oldu. 21, 24 ve 38 yaşlarındaki üç Alman kadın, terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle ülkelerine getirildiklerinde yargılanmak üzere alındılar.

Alman medyasına göre, 3 kadın 2014’te Suriye’ye gittiler. Kadınlardan ikisi oradaki DEAŞ unsurlarına katılarak onlarla evlendi, üçüncüsü ise son zamanlarda öldürülen eşine katılmak için gitti. Almanya Terörle Mücadele Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, üç kadından birinin Frankfurt’a vardıklarında tutuklandığını ve gözaltına alındığını, diğer ikisinin ise şimdilik serbest kaldığını duyurdu.

Başsavcılık, tutuklanan 21 yaşındaki Leonora Messing‘in DEAŞ örgütünden olmasının yanı sıra, Rakka’da kocasıyla birlikte genç Ezidi bir kadını köle olarak kullanmasından şüphelendiklerini açıkladı. Savcılığa göre kocası DEAŞ “istihbaratının” bir üyesiydi ve ondan iki oğlu oldu. Messing’in 15 yaşındayken Suriye’de DEAŞ’a katılmak için Almanya’dan ayrıldığı belirtildi.

Alman Bild gazetesine göre, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin kontrolündeki kamplarda hala 70 Alman vatandaşı ve yaklaşık 150 Alman çocuk var. Almanya Dışişleri Bakanlığı’na göre, yaklaşık 15 çocuk ve 10’dan fazla Finlandiya uyruklu kadın, hala Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamplarda yaşıyor.

Bu kamplarda, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerden 600 çocuk ve 300 kadın olmak üzere toplamda 6 binden fazla çocuk ve yaklaşık 3 bin yabancı uyruklu kadın bulunuyor. Ayrıca çocukların yarısının beş yaşından küçük olduğu biliniyor.

Şarkul Avsat