Navalny Rus ajanı kandırarak nasıl zehirlendiğini öğrendi

Rus muhalif Aleksey Navalny, bir Rus istihbarat ajanını kandırarak, Rusya iç istihbarat örgütü FSB tarafından öldürülmek istendiğini ve Noviçok sinir gazının iç çamaşırına yerleştirilmesi sonucu zehirlendiğini öğrendiğini söyledi.

AFP’ye Navalny, Konstantin Kudryavtsev adında bir ajanı aradığını ve FSB’de kimyasal silah uzmanı olduğunu iddia ettiğini söyledi.

Navalny, “Katilimi aradım. Her şeyi kabul etti” dedi.

Navalny, telefon numarasını gizlediğini ve kendisini Güvenlik Konseyi başkanı Nikolai Patrushev’in yardımcısı olarak tanıttığını belirtti. Karşıdaki kişiye zehirleme girişimiyle ilgili resmi bir rapor için bilgiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Rus muhalif Navalny, blog sayfasında telefon görüşmesinin ses kaydını da yayınladı.

FSB ise söz konusu telefon görüşmesini, ‘teşkilatın itibarını sarsmayı amaçlayan bir provokasyon’ olarak nitelendirerek, yabancı istihbarat servislerinin desteği olmadan söz konusu telefon görüşmesinin gerçekleşemeyeceğini iddia etti.

Navalny (44), geçtiğimiz Ağustos ayında Sibirya’dan Moskova’ya bir uçuş sırasında hastalandı ve Berlin’e gönderilmeden önce Rusya’nın Omsk kentinde hastaneye kaldırıldı.

Birkaç Batı ülkesinden uzmanlar, Kremlin’in sert muhalifi Navalny’nin Sovyet döneminde geliştirilen bir madde olan Noviçok ile zehirlendiği sonucuna vardı. Rusya ise bu suçlamaları defalarca reddetti.

Şarkul Avsat