Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD: Lübnan ve İsrail, sınırları belirleme konusunda anlaşmadan çok uzak

ABD hükümeti, ABD’nin arabuluculuk yaptığı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde başlatılan Lübnan ile İsrail arasındaki deniz yetki alanları müzakerelerinin üzerinden 3 ay geçtikten sonra, tarafların anlaşmadan oldukça uzak olmalarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada, “Bu yılın başlarında, İsrail ve Lübnan hükümetleri deniz yetki alanları anlaşması konusunda ABD’nin desteğini talep etti. Bu tür bir anlaşma iki ülkenin ekonomisine büyük bir yarar sağlama potansiyeli taşıyor” dedi.

Pompeo açıklamasında, “Ne yazık ki iki taraftaki iyi niyete rağmen, taraflar anlaşma konusunda birbirinden oldukça uzak” ifadelerini kullandı. ABD’nin yapıcı tartışmalara arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu vurgulayan Pompeo, tarafları daha önce Birleşmiş Milletler’e (BM) beyan ettikleri deniz yetki sınırları üzerinden müzakerelere başlamaya çağırdı.

İsrail 20 Kasım’da Lübnan’ı deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin tutumunu defalarca değiştirmekle suçlayarak, bu konunun bir çıkmaza yol açabileceği ve böylece bölgedeki deniz kaynaklarının araştırılmasını yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

2011 yılında Birleşmiş Milletler’e gönderilen bir haritaya göre, müzakereler, esas olarak yaklaşık 860 kilometrekarelik bir deniz sahasını ilgilendiriyor. Ancak Lübnan daha sonra bunun yanlış tahminlere dayandığını öne sürdü.

Lübnan, müzakere oturumları sırasında, Yunan enerji şirketi Energean’ın faaliyet gösterdiği Kariş sahasının bir kısmını içerecek olan bin 430 kilometrekarelik ek bir alan talep etti. Lübnan hükümetine bağlı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Doğal Kaynaklar Enstitüsü Başkanı Laury Haytayan, daha önce AFP’ye yaptığı açıklamada, iki ülkenin “harita savaşı aşamasına” girdiğini ifade etmişti.

Şarkul Avsat