İran’da Kovid-19’a bağlı can kaybı 54 bini aştı

İran’da dün (Salı) yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı can kaybı 54 bini aştı. Tahran Belediye Meclisi dün, salgının yeni bir dalgasının ortaya çıkmasının önlenmesi için kısıtlamaların bir hafta daha uzatılması çağrısında bulundu.

Koronavirüsle Mücadele Ulusal Komitesi bilim kurulu üyesi Mino Mahrez, geçen Temmuz ayında virüste gözlemlenen genetik sıçramalara dikkat çekerek İran’ın “yakın zamanda mutasyona uğramış olan virüsü tecrübe ettiğini” belirtti. İran “Anna” haber ajansının aktardığına göre Mahrez, koronavirüse bağlı ölüm sayılarındaki son artışın “mutasyona uğramış virüsten” kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

Tahran Belediyesi’ne bağlı Koronavirüsle Mücadele Komitesi Başkanı Ali Rıza Zali, Başkent’teki durumu “kırılgan” ve “istikrarsız” olarak nitelendirdi. Vaka ve ölüm sayılarının azalması için kısıtlamaların bir hafta daha uzatılması çağrısında bulundu.

Zali dün, son günlerde ülke genelinde özellikle de Tahran’da vaka ve ölüm sayılarında bir düşüşe tanık olunduğunu açıkladı.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, yıl sonu tatilinde diğer ülkelerden uçuş yapılan İran havalimanlarına, gelen yolculara koronavirüs testi yapılması direktifi verildiğini belirtti.

İran Öğrenciler Haber Ajansı ISNA, Nemekki’nin yetkililerin salgınının üçüncü dalgasını kontrol altına almak için başlattıkları “Kasım Süleymani Projesi’nin” “yüksek maneviyat ile” yürütüldüğünü belirttiğini aktardı.

Son 24 saate 187 kişi hayatını kaybetti

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, günlük açıklamasında son 24 saate koronavirüs sebebiyle 187 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve ülkenin dört bir yanından toplam 6 bin 208 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 915 kişi daha hastanelere yatırılırken, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 5 bin 467 kişiye yükseldi.

Son veriler ile salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı bir milyon 170 bin 743’e yükselirken, toplam can kaybı 54 bin 3 kişiye ulaştı.

Resmi verilere göre, hastalığa yakalandıklarının doğrulanmasının ardından 903 binden fazla kişi sağlığına kavuştu. Sağlık Bakanlığı hastaların tespit edilmesi için ülke genelinde 7 milyon test gerçekleştirildiğini belirtti.

Lari, 205 bölgenin kırmızıdan daha hafif olan turuncu -uyarı- durumunda olduğunu, 243 bölgenin ise sarı kategoride olduğunu söyledi.

Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Tahran’ın güneyindeki Kum şehrindeki Tıp Bilimleri Üniversitesi Rektörü şehirde son 24 saatte herhangi bir ölümün kaydedilmediğini aynı zamanda koronavirüs şüphesi olan sadece 20 kişinin başvurduğunu açıkladı.

Kum şehri Şubat ayında koronavirüse bağlı ilk iki ölümü duyurması ile salgının ilk odak noktası olmuştu.

Şarkul Avsat