Suudi Arabistan’da işkence ve tacize maruz kaldığını iddia eden tutuklu vatandaşın davası reddedildi

Riyad Ceza Mahkemesi, cezaevindeyken işkence ve tacize maruz kaldığını iddia eden bir Suudi vatandaşının davasını reddetti.

Mahkeme, davaya ilişkin görevlendirilen savcının tıbbi raporları incelemesinin ve cezaevi görevlileri ile mahkumların ifadelerini almasının ardından verildi.

Şarku’l Avsat’ın da katıldığı duruşmada hakim, davacının tutukluluğu ve açlık grevi sırasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığının mahkemede kanıtlanamadığını bildirerek, davacıya itirazını sunmak için 30 gün verdi.

Hakim duruşma sırasında, “Dava, davacının talebi üzerine açıldı ve bu nedenle davacının kanıtlara ilişkin yanıt vermede gecikmesi davanın uzamasına neden oldu. Bu durum mahkemenin işini aksattı” dedi.

Suudi Arabistan’da Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun ikinci maddesinde şöyle der: “Tutuklanan kişiye fiziksel veya zihinsel olarak zarar vermek, işkence veya aşağılayıcı muameleye maruz bırakmak yasaktır.”

Söz konusu davacı, mahkemeye suçlamalarına ilişkin delil getiremedi, işkence ve tacize maruz kaldığı sırada gözlerinin bağlı olduğunu iddia ederek, suçladığı kişileri de teşhis edemedi.

Savcılık, suçlamaların aksine kamera görüntülerinin, davacının Riyad’daki El-Ha’ir Hapishanesi’nde yaptığı açlık grevi sırasında işkence gördüğünü ve uykudan mahrum bırakıldığını göstermediğini bildirdi. Ayrıca davacının açlık grevi sırasında sağlığını tehlikeye atan komplikasyonlarla karşılaşmaması için sürekli tıbbi gözetim altında tutulduğunun anlaşıldığını da ekledi.

Şarku’l Avsat