Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed

Etiyopya Başbakanı: Benishangul Gumuz bölgesine asker konuşlandırdık

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, sık sık etnik şiddete tanıklık eden ve son olarak militanların 100’den fazla sivili öldürdüğü Benishangul Gumuz bölgesine asker konuşlandırdığını bildirdi.

Ülkenin resmi medyasına göre, bölgedeki güvenlik sorunlarıyla ilgili olarak beş üst düzey yerel yetkili gözaltına alındı.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu tarafından dün yapılan açıklamada, çok sayıda etnik grubun yaşadığı Metekel bölgesindeki bir köyü hedef alan militanların rastgele ateş açıp, evleri yakarak 100’den fazla kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Medyada yer alan haberlerde Etiyopya ordusunun, dünkü saldırıya katılan 42 militanı öldürdüğü vurgulanarak, saldırganların elinde ok ve diğer silahlar bulunduğunu bildirildi.

Başbakan Ahmed konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Benishangul Gumuz bölgesinde sivillerin katledilmesi son derece trajik. Hükümet sorunu köklerinden çözmek için askeri güçleri buraya konuşlandırdı” ifadelerini kullandı.

Etiyopya ordusu, ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde isyancılarla savaşıyor. Söz konusu çatışma, altı haftadır yaklaşık 950 bin kişiyi yerinden edilmesine neden oldu.

Tigray bölgesinde federal güçlerin konuşlandırılması, diğer sorunlu bölgelerde bir güvenlik boşluğu oluşacağına dair korku uyandırdı.

Şarku’l Avsat