Suudi Arabistan: Mescid’i Haram ve Mescid-i Nebevi’yi 3 ayda 5 milyon kişi ziyaret etti

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle umre ziyaretlerinin kademeleri olarak başlatılmasının ardından Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin 3 ayda 5 milyon umre ziyaretçisi ve namaz kılmak için gelen kişiyi ağırladığını açıkladı.

Bakanlığa göre yetkililerin en yüksek sağlık standartlarını sürdürme çabaları sayesinde umre ziyaretçileri ve ibadet edenler arasında hiçbir vakası da tespit edilmedi.

Suudi Arabistan hükümeti, 22 Eylül’de yaptığı açıklamada, salgının patlak vermesinin ardından 4 Mart’ta askıya alınan umre ziyaretlerine koronavirüs tedbirlerine bağlı kalarak 4 aşamada kademeli olarak yeniden izin verileceğini duyurdu.

Yeniden başlayan umre ziyaretlerinin ilk aşamasında ülke içindeki vatandaşlar ve yabancılar için 4 Ekim’den itibaren Mescid-i Haram kapasitesinin yüzde 30’u (günde 6 bin kişi) açıldı.

İkinci aşamada ise 18 Ekim’den itibaren Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi’deki Ravza-i Şerif yüzde 75 kapasiteyle (günde 15 bin umre ziyaretçisi-namaz için gelen 40 bin kişi) ülke içinden ziyaretçileri kabul etti.

Umreye kademeli dönüşün üçüncü aşamasında da, 1 Kasım’dan itibaren ülke içi ve dışından umre yapmak isteyenlere Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi yüzde 100 kapasite (günde 20 bin umre ziyaretçisi ve namaz için gelen 60 bin kişi) ile açıldı.

Koronavirüs salgınının sona erdiği ve tehlikenin ortadan kalktığının ilan edilmesinin ardından başlayacak dördüncü aşamada ise Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’ye yüzde 100 kapasite ile 100 bin kişinin girişine izin verilecek.

Şarkul Avsat