Ebu Gayt: Dünya yeni bir soğuk savaşla karşı karşıya kalabilir

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, dünyanın, süper güçler arasındaki yeni bir ilişki biçimi ile karşı karşıya olduğunu ve Çin’in gücündeki hızlı artışın, dünyayı, yeni bir soğuk savaşa sürükleyebileceğini kaydetti. Ebu Gayt, bunun ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş’a tam olarak benzemesinin şart olmadığını ileri sürdü.

Arap Çalışmaları ve Araştırmaları Enstitüsü (IARS) tarafından, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen “Arap Dünyası ve Gelecekteki Zorluklar” sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ebu Gayt şunları söyledi: “Arap ülkeleri, uluslararası piramidin tepesinde iki rakip gücün varlığı ışığında daha fazla manevra alanı bulabilirler. Ancak, bu rekabetin koşulları aynı zamanda hareket alanına kısıtlamalar da getirebilir. Çünkü her büyük güç yanına müttefik çekmek ister. Araplar,  değişimin hızlanmasına şahit olacak. Uluslararası gelişmelerle yüzleşmeye hazırlanmalı. Gelecekteki eğilimleri tahmin etmek zor olacaktır. Çin ve ABD arasındaki rekabet atmosferi yönetilebilir ve ritmi kontrol edilebilir, böylece gerilim tırmanmaz. Ancak bu şekilde alev almaya hazır durumlarda yanlış öngörülerde bulunulabileceğini tarih bize söylüyor.”

Küreselleşmenin gerilemesi, Brexit’te ve Trump’ın seçilmesinde kendini gösteren popülist milliyetçiliğin ortaya çıkışı gibi dünyadaki mevcut değişikliklerin bir dizi özelliğine dikkat çeken Ebu Gayt, 74 milyon oy alan Trump’ın temsil ettiği anlayışın seçimleri kaybetse de etkisini yitirmeyeceğini belirtti. Ebu Gayt konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Rusya, uluslararası sahnede rol oynama iradesi olan büyük bir askeri gücü ve imparatorluk geçmişine sahip önemli bir medeniyet bloğunu temsil ediyor. Çin, ABD’nin liderliğini yapacağı Batı koalisyonuna karşı bir koalisyon oluşturmak için Rusya’yı kendine çekmeyi başarabilir.”

Siber savaşlar ve yapay zeka destekli otonom silahların, toplumların güvenliğine eşi görülmemiş yeni zorluklar getirdiğini dile getiren Ebu Gayt, “Bu dosyalar, herhangi bir düzenleyici yasal çerçeveden hala uzak olan alanlar. Arap bölgesi son on yılda çok acı çekti. Konumunu ve yeteneklerini yeniden kazanması gerekiyor. Bölgenin kapsamlı bir ekonomik canlanmaya ihtiyacı var. Arap ülkelerinin performansında bir eşitsizlik var. Talep edilen ise bir dereceye kadar ekonomik entegrasyon sağlamak.”

Bağımsız ve hayatta kalabilir bir Filistin devletinin kurulmasının büyük bir öncelik olduğunu ifade eden Ebu Gayt, “Filistin davasının çözümsüz kalması, bölgede ve dünyada yaşanan sorunların çoğunun altında yatan neden olmuştur. Eski ABD yönetimi; Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmek, Yahudi yerleşim yerlerine meşruiyet vermek, UNRWA’ya verilen desteği kesmek ve Filistinlilere büyük zarar veren diğer birçok olumsuz uygulamaya imza atmak gibi politikalar izledi. Yeni ABD yönetimi eski ABD yönetiminden farklı çıkış noktalarına sahip. Normalleşme anlaşmalarından yararlanılmalı. Araplar ve Filistinliler, bir çözüm başlatmak için yeni ABD yönetimiyle vakit kaybetmeden temasa geçmeli.”

Şarku’l Avsat