Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed

Etiyopya’da parlamento seçimleri 5 Haziran’da yapılacak

Etiyopya Ulusal Seçim Komisyonu, ülkede parlamento seçimlerinin 5 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

Seçimlerin bu yıl Ağustos ayında yapılması planlanıyordu, ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelendi.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ‘Bir araya geliyoruz’ sloganını kullansa da, bazı analistler, Etiyopya’yı birleştirmeyi amaçlayan reformların aslında etnik ve siyasi bölünmeleri alevlendirdiğine ve nüfus açısından Afrika’nın en büyük ikinci ülkesini parçalamakla tehdit ettiğine inanıyor.

Etiyopya’nın birliği, şimdiye kadar ki en zorlu sınavıyla karşı karşıya kaldı. 4 Kasım’dan beri ordu, bir zamanlar federal hükümete hakim olan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde savaşıyor.

Abiy Ahmed’in iktidarı merkezileştirmeye kararlı olduğunu öne süren TPLF,  başbakanın iktidara geldiğinden beri Tigraylılara karşı önyargılı olduğunu savunarak, onun yönetimini ‘kişisel hırslar tarafından yönlendirilen yasadışı üniter diktatörlük’ olarak tanımlıyor.

Abiy Ahmed 2018’de iktidara gelene kadar yaklaşık 30 yıl iktidar koalisyonuna hakim olan TPLF’yi son zamanlarda alınan 3 karar öfkelendirdi.

Bunlar, Ahmed’in baş düşmanları olan Eritre ile yakınlaşması, etnik kökene dayalı bir koalisyon yerine yeni bir ulusal partinin kurulması ve genel seçimlerin ertelenmesi oldu.

Şarku’l Avsat