Kays el-Hazeli

Asayib Ehlil Hak’tan Bağdat’ta gövde gösterisi

Irak’ta Haşdi Şabi’nin son günlerde dağıtmaya başladığı Seraya el-Horasani’ye bağlı unsurların bugün başkent Bağdat’ta gösteri düzenlenmesi beklenirken, Kays el-Hazeli’nin liderliğindeki Asayib Ehlil Hak hareketi mensubu olduğu düşünülen silahlı kişiler dün Bağdat sokaklarına indi. Bu gelişme, Asayib Ehlil Hak’a bağlı milislerin roketli saldırı suçuna karıştıkları şüphesiyle tutuklanmalarının ardından geldi.

Bağdat sokaklarındaki ‘gövde gösterisinin’ ardından, dün ilerleyen saatlerde yüksek makamların müdahalesi sonucu tutuklu milislerin serbest kaldığı öğrenildi.

Tutuklamaların, iki ay önce Bağdat Havalimanı yakınlarına düzenlenen ve aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği roketli saldırıyla bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, güvenliği kontrol altına alma ve olayların kontrolden çıkmasını engelleme girişimi olarak, olağanüstü hal ilan etme ve başkentin özellikle hayati noktalarında ortaya çıkan silahlı grupların yerine ordudaki özel kuvvetlerden oluşan 2 alayın konuşlandırılması çağrısında bulundu.

Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu Muhammed Rıza Haydar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Güvenlik ve Savunma Komisyonu, Sadr’ın Bağdat’ta olağanüstü hal ilan etme çağrısını destekliyor. Çünkü başkent, büyükelçiliklere saldırıda kullanılan açık alanları kontrol altına alacak bir orduya ihtiyaç duyuyor. Bağdat’ta güvenliği kontrol altına alma ve kanunun dayatılmasına ihtiyaç var. Halka açık alanlarda ihlaller, suikastlar ve insanlara saygısızlık yapılıyor. Aynı şekilde trafik polisine bile saygısızlık var.”

Haydar, 2 alayın halihazırda Bağdat’a girdiğini bildirdi.

Bu bağlamda Sadr, İran’a, ABD ile olan çatışmasını Irak’tan uzaklaştırması çağrısı yaptı. Sadr, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Sevgili Irak, ABD-İran çatışmasının kurbanı oldu. Irak ve hükümetinin bağımsızlığı ve egemenliğini gözetirse (İran’ı) içinde bulunduğu zor duruma (yaptırımlar) terk etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat