Bilim insanları anında bağışıklık sağlayan bir ilaç geliştiriyor

İngiliz bilim insanları, Kovid-19’a maruz kalan kişilerde virüsü önleyebilecek bir ilaç üzerinde çalışıyorlar. Kovid-19’a karşı anında bağışıklık sağlayacak antikor bazlı ilacın salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için hastanelerde ve yaşlı bakım evlerinde acil tedavi olarak uygulanabileceği düşünülüyor.

Birleşik Krallık’taki London College Üniversitesi (NHS) ve AstraZeneca şirketi tarafından geliştirilen ilacın ilk denemelerinde katılımcılara iki doz verildi. Çalışmayı gerçekleştiren ekip eğer İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) tarafından onaylanırsa, Mart veya Nisan aylarında kullanıma sunulacağını belirtti.

The Guardian gazetesinin, Storm Chaser adı verilen ve şu anda 3. aşama klinik denemelerinde olan araştırmaya liderlik eden Dr. Catherine Houlihan’dan aktardığı bilgilere göre ilacın ilk klinik denemeleri 10 kişilik bir gönüllü ekip üzerinde gerçekleştirildi.

Dr. Houlihan, gönüllülerin virüse evde, tıbbi bir alanda veya sınıflarda maruz kaldığını belirterek, “Tedavinin etkili olduğunu ve virüse maruz kalan kişileri Kovid-19’a karşı koruduğunu ispatlayabilirsek, virüsle savaşmak için geliştirilen cephanedeki en güçlü silah olacaktır” dedi.

Çalışmayı yürüten bilim insanları, enjeksiyon ile uygulanan antikor kokteylinin Kovid-19’a karşı 6 aydan 12 aya kadar koruma sağlayabileceğini söylüyor. Denemelere katılanlara göre iki doz halinde verilen ilaç onaylanırsa son 8 gün içinde koronavirüse maruz kalan bir kişiye verilebilecek. İngiltere, üçüncü aşama deneylerinde başarılı olursa, AstraZeneca şirketi tarafından üretilen “AZD7442” adlı antikorun kullanıldığı Kovid-19 ilacından bir milyon doz satın almak için Kasım ayında bir anlaşma imzaladı.

Şarkul Avsat