Bahreyn’in başkanlık ettiği KİK dışişleri bakanları toplantısından bir kesit (KİK)

KİK Dışişleri Bakanları yaklaşan zirveye hazırlık amacıyla toplandı

Dr. ez-Zeyyani: Suudi liderliğinin KİK’in bütünlüğünü koruma ve anlaşmazlığı giderme çabasından eminiz

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları, Bahreyn Dışişleri Bakanı Dr. Abdullatif ez-Zeyyani başkanlığında dün video konferans aracılığıyla düzenlenen 41. KİK zirvesine hazırlık toplantısını gerçekleştirdi.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’ya göre toplantıda, gündemdeki tüm konular, çeşitli siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda ortak Körfez eylemi sürecinin desteklenmesi ve güçlendirilmesine ilişkin kararlar ve önerilerin yanı sıra bölgedeki gelişmelerle ilgili konular ele alındı.

Manama’nın 5 Ocak’ta yapılacak KİK zirvesine hazırlık amacıyla düzenlediği toplantıya Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Bahreyn, Umman ve Kuveyt dışişleri bakanları katılırken, Katar dışişleri bakanının yokluğunda Doha’yı Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı temsil etti.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’na göre Dr. ez-Zeyyani, Suudi liderliğine KİK’in bütünlüğünü koruma ve Körfez çatlağını iyileştirmedeki önemli rolüne tam güven duyduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Ülkelerimiz ve halkların çıkarlarını korumak için KİK tüzüğü ve konsey devletleri arasında akdedilen tüzükler, sözleşmeler ve anlaşmalarla hepimize dikte edilen yükümlülükler ışığında gelecekteki hedeflerimize ulaşmak amacıyla Körfez diyaloğunu güçlendirmek için yeni bir aşama başladı. Bu yeni aşamada, güvenliğimizi ve istikrarımızı korumak, terörizm ve finansmanı ile mücadele çabalarımıza devam etmek, nefret ve şiddet teşvik söylemiyle yüzleşmek, ülkelerimizin içişlerine müdahaleye karşı durmak ve halklarımızın özlemlerini yerine getirmek için ortak işbirliğimizi güçlendirmek olan yüce hedefimizi akılda tutacağız.”

Dr. ez-Zeyyani, bölgesel ihtilafların barışçıl yollarla, uluslararası sözleşmelere ve iyi komşuluk ilkelerine uygun olarak sona erdirilmesi, tüm bölge ve bölge halklarının yararına barış, istikrar ve refah getirmeye çalışılması gerektiğini vurguladı.

KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf, “Bugün KİK, yürüyüşünü geliştirmek, kolektif güvenliğini sürdürmek ve zorluklarla yüzleşmeye çalışan bir istikrar, denge ve bilgeliğin sesi olarak rolünü sürdürme konusunda daha kararlı” dedi.

Bu ayın başında, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, Körfez diyaloğu çerçevesinde verimli görüşmeler gerçekleştiğini bildirmişti.

Aynı şekilde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da, Kuveyt’in Körfez’deki anlaşmazlığı sona erdirme yönünde ilerleme kaydedildiğini açıklamasının ardından Katar ile anlaşmazlığın çözüme kavuşturulabileceğini söylemişti.

Kral Selman, birkaç gün önce KİK Genel Sekreteri’nden, Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde 5 Ocak’ta yapılacak KİK zirvesine katılmaları için üye ülkelerin liderlerine davetiyeler iletmesini istedi.

Bahreyn, önümüzdeki Ocak ayından itibaren KİK başkanlığını devralacak.

BAE de, Suudi Arabistan’ın Körfez diyaloğunu yönetmesinin bir güven ve iyimserlik kaynağı olduğunu vurgulamıştı.

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karakaş, geçtiğimiz Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Körfez diyaloğunu güçlendirme aşamasına başlamak için Riyad’da düzenlenecek başarılı bir zirveyi dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Şarku’l Avsat