Lübnan, Pfizer aşısından 2 milyon doz alacak

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hassan, Pfizer şirketinin koronavirüse karşı geliştirdiği aşıdan yaklaşık iki milyon doz alacaklarını duyurdu. Bakan, Lübnan’ın gelecek bahar aylarına kadar yüzde 60’a varan sosyal bağışıklık kazanmasını umduğunu dile getirdi.

Hassan, Sağlık Bakanlığı’na aşının güvence altına alınması için görüşmeler yapma izni veren ve söz konusu şirketler ile anlaşma imzalanmasında gerekli talimatları ileten Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada aşılama merkezlerine etkili ve adil bir şekilde erişilebilir olmasını sağlamak için bir komite oluşturulduğunu duyurdu. Bakan “Bu zor zamanlarda fedakarlıklar yaptığımız hedeflere fiilen ulaşmak için güvenlik, askeri ve toplumsal desteğin yanı sıra şeffaflık da olacak” dedi.

Hasan bu adımı “Bugün kazandığımız, denetleyici, sorumlu ve sağduyulu bir konumdur” ifadelerini kullandı. “Medyada aşıya, hükümete ve anlaşmaya karşı pazarlanan bilgileri” de eleştirdi.

Bakan sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın desteğiyle elde ettiğimiz başarı duruma konuşarak değil eylemlerle verilmiş bir yanıttır. Uluslararası tıp kuruluşlarından tüm onayları alan mevcut tek aşı (Pfizer) ile Lübnan toplumu için uygun bir karar alındı. Söz verdiğimiz gibi şubat ortasından itibaren sosyal bağışıklığa ulaşılması hedefleniyor. Lübnan, aşıların uluslararası sağlık standartlarına uygun olarak, hedef sınıflar ve gruplar için adil ve ücretsiz olmasını güvence altına alacaktır.”

Açıklamada ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın sınırlı da olsa bazı ülkelerde görülen yan etkinin oluşması durumunda kayıt altına alınması için bir merkeze sahip olduğu belirtildi. Devletin bu kapsamda yaptıklarına güvenilmesi çağrısında bulunuldu.

Sağlık Bakanı aşı miktarı ile ilgili kendisine yöneltilen bir soruya şu yanıtı verdi:

“Pfizer’den Lübnan topraklarında yaşayanların yüzde 15’i için, yani bir milyon kişi için yaklaşık iki milyon doz alınıyor. Daha önce COVAX ile Lübnan’ın yüzde 20’si için bir anlaşma imzalamıştık. Böylece toplam 2 milyon 800 dozdan bahsediyoruz. Şimdiye kadar kademeli olarak sosyal bağışıklık kazananlar, hastalığa yakalananlar ve bağışıklığı olanlar yüzde 15 ila 17 oranında. Bu oran, önümüzdeki baharda yüzde 20’ye ulaşabilir. Daha sonra da Pfizer ve COVAX aşılarının temin edilmesi ile toplam yüzde 50 ila 60’a yükselebilir. Toplum bağışıklığına tabi toplam vaka sayısı ile yüzde 50 ila 60’a ulaşılması, halkın korunmasının güvence altına alınması ve ekonominin tekrar harekete geçmesi, normal hayata dönülmesi ile ülkemizin ve toplumumuzun ayağa kaldırmamız için iyi bir gelişmedir.”

Bakan aşıların ilk partisinin nasıl dağıtılacağına yönelik olarak da Abdurrahman el-Bizri başkanlığında tüm sendika, dernek, sağlık otoritesi üyeleri, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu danışmanları ile “Ulusal Aşı Yönetimi Komitesi” kurulduğunu belirtti. Hassan konuya dair şunları söyledi:

“Bu komite aracılığıyla, aşının onaylanmış aşılama merkezlerine eşit ve etkili bir şekilde ulaşmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturmayı hedefliyoruz. Böylece yoksullar, ihtiyacı olanlar ve zenginler eşit olarak aşıya ücretsiz ulaşabilirler. Aşıların adaletli dağıtımının, kalitesinin ve etkinliğinin garantisini veriyoruz. Bunlar teknik komitenin belirlediği temel kriterler ve planlar arasında yer alıyor. Bu zor zamanlarda ulaşmak için fedakarlık yaptığımız hedeflere fiilen varmak için güvenlik, askeri ve toplumsal destek ile şeffaf olunacak.”

Sağlık Bakanı, tatillerde koronavirüs salgınının daha da yayılacağı korkusu ve tekrar kapsamlı karantina uygulamasına dönme olasılığı hakkında da şunları söyledi:

“Bu çok karmaşık ve zorlukları olan bir konudur. Bu kararın verilmesi toplumun davranışlarının bir göstergesidir. Toplumumuzun sağlık ve ekonomi dengesi ile hayatları ve sağlıkları konusunda atılan adımlara yönelik isteği olduğunu umuyoruz.”

Şarkul Avsat