Çin şirketi Sinopharm’ın koronavirüs aşısının etkinlik oranı yüzde 79,34

Çin merkezli Sinopharm şirketi tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının Faz 3 ara dönem sonuçlarına göre yüzde 79,34 oranında etkinlik gösterdiği bildirildi.

Sinopharm’ın etkinlik oranı, Pfizer-BioNTech aşısının yüzde 95 ve Moderna’nın yüzde 94.1 olarak açıkladığı etkinlik oranlarının altında kaldı.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından ortaklaşa üretilen koronavirüs aşısının ise yüzde 70 etkili olduğu ancak iki dozda yüzde 100’e ulaşabileceği açıklandı.

Şirket, aşıya ilişkin klinik denemelerin tamamlanıp tamamlanmadığını açıklamazken, aşının Çin’de kullanımı için onay başvurusunda bulunacağını bildirdi.

Çin’de klinik deneylerin üçüncü faz aşamasında 5 aşı bulunurken, Sinopharma bir aşının etkinliği ile ilgili rakamları açıklayan ilk Çin merkezli şirket oldu. Ancak Çinli yetkililer bir milyondan fazla insanı henüz resmi olarak onaylanmamış aşılarla aşılamaya başladı.

Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı Çin, aşı geliştirmek için çok büyük kaynaklar ayırdı ve onları küresel bir kamu malı haline getirme sözü verdi.

Şarkul Avsat