Suudi Arabistan’da CAR T hücre tedavisinin kullanımına başlandı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kral Faysal İhtisas Hastanesi, son iki yılda ABD ve Avrupa’da birkaç küresel merkezde uygulanan yeni ve gelişmiş bir tedavi yöntemi olan kanser immünoterapisi (CAR T hücre tedavisini) başlattı.

Tedavi yöntemi, kemoterapi, radyasyon, immünoterapi ve kök hücre nakli gibi mevcut tedavi yöntemlerine artık yanıt vermeyen bazı inatçı kanser vakalarını tedavi etmek için hastanın bağışıklık sisteminin kullanımına dayanıyor.

Bir çeşit kanser immünotertapisi olan CAR T hücre tedavileri, T hücrelerindeki reseptörleri değiştirerek kanser hücresine daha etkili saldırmasını sağlıyor.

Hastanede bu tedavi ilk olarak, mevcut tedavi yöntemlerine cevap veremeyen akut lenfoblastik lösemili 13 yaşındaki bir çocuk için kullanıldı.

Kral Faysal İhtisas Hastanesi yöneticilerinden Dr.Macid el-Fayyad, CAR T hücre tedavisinin ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından 2017’de onaylanmasından sonra bu ileri tedavi programı için gerekli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

Dr. Fayyad, Suudi Arabistan’daki inatçı kanser vakaları olan hastalar için dünyadaki en yüksek teşhis ve tedavi yöntemlerini sağladıklarını da söyledi.

Şarkul Avsat