Festival ve etkinliklerdeki kültürel fikirlere sahip sanatçıların sahne görüntüsü. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’da “Kültürel Fikirler Maratonu” başlıyor

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı, ‘Kültürel Fikirler Maratonu’nun başladığını duyurdu. Bakanlık, festival ve etkinliklerdeki kültürel fikirlere sahip sanatçılar için 14 gün boyunca kayıtların online olarak devam edeceğini bildirdi.

En iyi kültürel fikirlere sahip olan katılımcılar, “Kültürel Fikirler Maratonu”’nda , ilk üç sırayı kazanmak için 300 bin riyale varan ödüller için rekabet edecek.

Maraton, Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültürel Fikirler Merkezi’nin faaliyetlerini duyurma noktasında, (Vizyon 2030 çerçevesinde) gerçekleştirilecek programlardan biri olan Yaşam Kalitesi Programı kapsamında düzenlenecek. Ayrıca söz konusu program Suudi Arabistan’da türünün ilk örneği olma özelliği taşımakta.

Program, tasarım odaklı düşünmeye yatkın katılımcılara sağlanan destek ve eğitim ile fikirleri geliştirmeyi, yaratıcı ve sofistike fikirler üretmek için bunları farklı kültürel etkinlik ve festivallere dönüştürmeyi hedefliyor.

Katılımcı isimlerinin taranması süreci, 11 Ocak’ta başlayacak ve beş gün sürecek. Sonuçlar ise 16 Ocak’ta açıklanacak ve ertesi gün tarama sonuçlarına göre gruplar oluşturulacak.

Maraton 18 Ocak’ta başlayacak ve atölye çalışmaları, diyalog ve rehberlik oturum faaliyetleri ile beş gün boyunca devam edecek. Gruplar hazırladıkları fikirleri jüriye sunacak. 26 Ocak’ta kazanan üç takımın belli olmasıyla etkinlik sona erecek.

Kültür Bakanlığı Maraton’da yarışacak 11 kültürel kategoriyi belirledi. Bunlar; müzeler, filmler, miras, moda, kütüphaneler, edebiyat ve yayıncılık, mutfak sanatları, görsel sanatlar, mimari ve tasarım, tiyatro ve gösteri sanatları ile müzik.

Kültür Bakanlığı, “Kültürel Fikirler Maratonu”’nu yaratıcı bireylere, girişimcilere ve kültürel etkinlik ve festivaller alanında uzmanlaşmış şirketlere fikirlerini geliştirme noktasında fırsat sağlamak için düzenliyor.

Öte yandan Bakanlık, Kültürel Fikir Merkezi çatısı altında yaratıcı fikirler üretmek ve geliştirmek için hayati bir alan oluşturuyor.

Şarku’l Avsat