Batı Libya'daki el-Hums belediyesinde bilinçlendirme kampanyası ve vatandaşlara yapılan testlerden bir kare

Libya’da 100 bin vaka: Bilinçlendirme kampanyaları yoğunlaştırılıyor

Siyasi bölünme ve sağlık sektörü alt yapısının kötüye gitmesi sebebiyle acı çeken Libya’da, ülkenin doğusundaki ve batısındaki iki hükümetin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele için önemli çabalar sarf ederken, salgının başlangıcından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 100 bini aştı.

Başkent Trablus’taki Ulusal Hastalıklarla Mücadele Merkezi istatistiklerine göre Mart ayında ülkede salgının ortaya çıkmasından bu yana 100 bin 277 vaka tespit edilirken, 72 bin 107 vaka sağlığına kavuştu ve bin 478 vaka virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Merkez, dün 14 laboratuvarın iki bin 868 örnek aldığını ve bunlardan 342’sinden pozitif sonuç alındığını belirtti.

Başkent Trablus, 101 yeni vaka ve onlarla temas kuran 36 kişi ile vaka sayılarında en yüksek yeni vakası kaydediliyorken, Trablus’u Mısrata ve Zliten takip etti. Geri kalan vaka sayılarının 29 şehir ve bölgeye dağılmış durumda olduğu belirtildi.

Ulusal Merkez’deki bir kaynak vaka sayılarının artmasını “Birçok şehirde insanların ihtiyati tedbirleri görmezden gelmesi, özellikle de askıya alınmayan toplantılarda maske takılmaması” gibi birçok sebebe bağladı. Havaların soğuk olması ve vatandaşların birbirleri ile temas kurmaları sebebiyle virüsün aktif kaldığı ve yayılmasına katkı sağlandığına dikkat çekildi.

Salgın ile mücadele otoriteleri, hemşirelere yönelik eğitim seminerleri düzenleme, vatandaşları bilinçlendirme ve sağlık ekiplerinin sokaklarda gezerek vatandaşlara ücretsiz test yapmalarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Ulusal Merkez, ülkedeki salgını kontrol altına alma çabalarının bir parçası olarak virüsle yüzleşmek için iki gün önce ülkenin batısındaki el-Hums belediyesinde bir kampanya başlattı.

Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Dr. Bedreddin en-Neccar çarşamba günü Merkez’in Tobruk ve Derne şubelerinin müdürleri ile bir araya geldi. Görüşme sırasında iki şehirdeki sağlık ve epidemiyolojik durum, çalışmaların yürütülmesinde karşılaşılan zorluklar ve aksaklıklar, bunların üstesinden nasıl gelineceği, çalışmaların yürütülmesi için imkanların sağlanması ve sağlık hizmetlerinin seviyesinin yükseltilmesi konuları ele alındı.

Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından denetlenen ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile iş birliğinde Bingazi Tıp Merkezi’nde düzenlenen eğitim semineri dün sona erdi. Seminer erken uyarı sistemi için geliştirilen yeni uygulamanın kullanımı ve doğu ve güneydoğu bölgelerinde koronavirüs de dahil olmak üzere salgınlara neden olabilecek bulaşıcı hastalıklara yakalanan vakalara müdahale konusunda eğitim verilmesini hedefliyordu.

Aynı bağlamda, Başkent’te bulunan Mutabakat Hükümeti 23 Ocak’ta yeni eğitim yılının başlamasına hazırlanırken, öğrencilerin virüsten korunması için bir plan hazırladı.

Eğitim Müfredatı ve Eğitim Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü Dr. Tahir Habib, Eğitim Bakanlığı tarafından çarşamba günü düzenlenen basın konferansında yeni planın, herkesin sağlığının korunabilmesi ve koruyucu önlemlere riayet edildiğinin güvence altına alınması için öğrencilerin ve öğretmenlerin haftada sadece 3 ders gününe dağıtılmasına dayandığını belirtti.

Hükümet’in Eğitim Bakanlığına bağlı Teftiş ve Eğitim Yönlendirme Kurulu Başkanı Dr. Ali el-Muhankar, öğrencilerin temaslarını engellemek ve onları salgından korumak için müfredatın yüzde 25’i aşan bir şekilde kısaltıldığını belirtti.

Şarkul Avsat