Suudi Arabistan Kontrol ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Mazen el Kahmus

Suudi Arabistan’da yolsuzlukla nedeniyle diplomatların da yer aldığı çok sayıda kişiye gözaltı

Suudi Arabistan Kontrol ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, eski diplomatlar, güvenlik sektöründeki bazı askeri yetkililer, kamuda görevli üst düzey yetkililer ve çalışanlar ile özel sektör personelinin yolsuzluğa karıştığı şüphesiyle ceza davaları yürütmeye devam ediyor.

Komisyon’un açıklamasına göre, Devlet Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan emekli bir tümgeneral, İçişleri Bakanlığı’ndan eski danışman, İçişleri Bakanlığı’ndan emekli bir yetkili, iki iş adamı ve Arap uyruklu ‘komisyoncular’ yolsuzluk ve rüşvet şüphesiyle gözaltına alındı.

Bir vatandaş ve ülkede ikamet eden 3 yabancı da, Genel Gümrük İdaresi’ndeki bazı çalışanlar ile işbirliği içinde hareket ederek, ödemesi gereken 10,4 milyon riyalden fazla olan ücreti ödemeden 3,6 milyon riyal verip tütün ürünlerinin girişini kolaylaştırdığı için gözaltına alındı.

Yolsuzluğa karıştıklarından şüphelenilen Suudi Arabistan Kızılayı eski Mali ve İdari İşler Genel Müdürü ile bir işadamının yanı sıra daha önce bir Afrika ülkesinde büyükelçi olarak görev yapmış eski bir bakan 3 bin riyal karşılığında şimdiye kadar 203 vize verdiği için gözaltına alındı.

Eski bir büyükelçi ve Dışişleri Bakanlığı’nın iki çalışanı, Dışişleri Bakanlığı ile sözleşme yapan firmalardan, sözleşmeler yapılması karşılığında 9,2 milyon riyal almaları nedeniyle gözaltına alındı.

Bir üniversite çalışanı, üniversitenin banka hesabından 2,6 milyon riyal çekip, kendi banka hesabına yatırdığı için, eski bir belediye başkanı başkanlığını yürüttüğü Ödenekler Komitesi’ne, o valilikteki çocukları ve yakınları için 14 arsa tahsis edilmesi talimatı verdiği için, bir diğer üniversite çalışanı ise üniversitede faaliyet gösteren firmalardan birinden sözleşme yapma karşılığında 180 bin riyal aldığı için gözaltına alındı.

Pasaportlar Genel Müdürlüğü ve Narkotik Kontrol Genel Müdürlüğü’nde iki astsubay, bir davada ifade değiştirme karşılığında 75 bin riyal almaları nedeniyle gözaltına alındı.

Suudi Arabistan Kontrol ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, mali ve idari yolsuzlukla mücadelede devlet kurumlarının uygulama hızını artıran prosedür geliştirme çabalarına övgüde bulundu.

Komisyon ayrıca vatandaş ve ülkede yaşayan yabancılara da, 980 numaralı hat ve diğer mevcut kanallar üzerinden 2030 Vizyonu ışığında kapsamlı kalkınma sürecini geliştirme çabalarını baltalayan mali ve idari yolsuzlukla ilgili ihbarda bulunmaları nedeniyle teşekkür etti.

Komisyon ayrıca, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a, yolsuzlukla mücadelede görevlerini yerine getirirken verdikleri sınırsız destek için teşekkürlerini sundu.

Şarkul Avsat