Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi

Çin Dışişleri Bakanı: ABD ile ilişkiler düzeltilebilir

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin ile ABD arasındaki ilişkinin “yeni bir dönüm noktasına” ulaştığını belirterek, “benzeri görülmemiş bir zorluk” döneminden sonra yeniden doğru bir sürece girebileceğini kaydetti.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkiler, ticaret, insan hakları ve koronavirüs salgınının başlangıcıyla ilgili bir dizi anlaşmazlığın ortasında büyük baskı altına girdi. ABD Çin’e yönelik son hamlesinde, orduyla bağları olduğunu söyleyerek bir dizi Çinli şirketi kara listeye aldı.

Bakan Vang, Çin’in resmi haber ajansı Xinhua ve diğer bir resmi medyaya verdiği ortak röportajda, Çin’e yönelik son ABD politikalarının iki ülkenin çıkarlarına zarar verdiğine ve dünyaya ciddi tehlikeler getirdiğine dikkati çekti. Ancak Vang, “artık her iki taraf için de yeni bir umut penceresi açma ve yeni bir diyalog turu başlatma fırsatı olduğunu” belirtti.

Joe Biden’in ABD Başkanı olarak seçilmesinin, Donald Trump yönetimi altında dört yıldır tırmanan gerilimin ardından iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştireceği büyük ölçüde beklenen bir durumdu. Bakan Vang geçen ay yaptığı açıklamada, Biden’in seçilmesinin ABD’nin Çin politikasının “objektifliğe ve rasyonelliğe” geri dönmesini sağlayacağına dair umudunu dile getirdi.

Ancak 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Biden, Çin’i ticaret ve diğer konularla ilgili “ihlalleri” nedeniyle eleştirmeye devam etti.

Trump veya Biden’ın ismini anmadan ABD’yi Çin’in seçtiği “sosyal düzen ve kalkınma yoluna saygı göstermeye” çağıran Vang, iki taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için ABD’nin süreçten ders çıkarmasını umduğunu belirtti.

ABD’deki politikacılar, Çin’i koronavirüs salgınının ilk aşamalarında virüsü açıklamamakla suçlayarak, bunun konuyla ilgilenmeyi geciktirdiğini ve hastalığın daha hızlı yayılmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Ancak Vang, Çin’in virüsün yayılmasıyla mücadele etmek ve dünyanın geri kalanı için “alarmı yükseltmek” için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Şarku’l Avsat