Koronavirüsün dünyada yayılması aşılarla yarışıyor

Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg News’in verilerine göre, dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yakalanan toplam vaka sayısı 83 milyon 960 bin 357’ye yükseldi. Salgın sebebiyle yaşanan toplam can kaybı bir milyon 827 bin 178 kişiye ulaşırken, dünya çapında yayılmaya devam eden virüs adeta aşılama kampanyalarıyla yarışıyor.

ABD vaka sayıları açısından dünya genelinde ilk sırada yer alırken, onu Hindistan, Brezilya, Rusya, Fransa, İtalya ve İngiltere izliyor. ABD virüse bağlı ölü sayılarında da ilk sırada yer alıyor. ABD’yi Brezilya, Hindistan, Meksika, İngiltere, İtalya ve Fransa takip ediyor.

Dünya çapında koronavirüse ilişkin toplu veri sağlayan birkaç kurum olduğunu ve kurumlar arasında bazı farklılıkların olabileceğinin de belirtilmesi gerekiyor.

Fransız hükümeti cuma günü yaptığı açıklamada, yetkililerin koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında bugün (Cumartesi) itibaren ülkenin kuzeydoğu ve güneydoğusundaki 15 bölgede sokağa çıkma yasağı süresini 20.00 yerine 18.00 olarak genişletildiğini duyurdu.

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, TF1 kanalına verdiği demeçte “15 bölgeye ilişkin karar alıyoruz. Bir hafta içinde, bu bölgelerdeki sokağa çıkma yasağının genişletilmesinin virüsün ülkenin geri kalanına yayılmasına olan etkisini değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Attal konuşmasında “Bazı bölgelerde durum daha da kötüleşirse, gerekli kararları alacağız. Önemler kademeli ve prensip olarak genel bir karantina uygulanması noktasına ulaşılması tabii ki mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa’da, aralık ayı ortalarında önlemler hafifletilmeden önce iki kez genel karantina uygulandı.

Fransa, Batı Avrupa’daki en yüksek vaka sayılarını kaydetti ve dünya genelinde 5. sırada yer aldı. Ülkede salgın başlangıcından bu yana 2 milyon 697 bin 014 vaka ve virüse bağlı 64 bin 765 ölüm kaydedildi.

Hükümet Sözcüsü Attal cuma günü, kültürel etkinliklerin bu ayın 7’sinde tekrar başlatılmayacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı çarşamba günü son bir aydaki en yüksek vaka sayısı olarak 26 bin 457 yeni vakanın kaydedilmesinin ardından perşembe günü 19 bin 927 yeni vakanın kaydedildiğini duyurdu.

Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg News’in verilerine göre, ABD’de cuma günü koronavirüs vaka sayısı önceki günün aynı dönemine kıyasla yüzde 1,2 oranında yükselerek toplam vaka sayısı yaklaşık 20 milyona yükseldi. Virüse bağlı olarak kaydedilen ölüm ise toplamda 356 bin 445’e ulaştı.

Geçen hafta süresince ülke çapındaki vaka sayılarındaki artış günlük ortalama yüzde 1’in üzerinde gerçekleşti.

Kaliforniya eyaleti, önceki günün aynı dönemine göre yüzde 1,4 oranında artış ile 2,3 milyon vaka en fazla vakayı kaydetti.

Maine eyaletinde, önceki günün aynı dönemine göre vaka sayısında yüzde 3 oranında artış ile toplam vaka sayısı 24 bin 201’e yükseldi.

Kaliforniya eyaletinde son 24 saatte 569 kişinin hayatını kaybetmesi ile en yüksek ölüm sayısını kaydedildi.

İngiltere’de resmi verilere göre, yeni vakaların 50 bini aştığı dördüncü gün olan cuma gününde, 53 bin 285 yeni vaka ve 613 ölüm kaydedildi. İngiltere’de perşembe günü 55 bin 892 yeni vaka ve 964 ölüm kaydedilmişti.

Kanada’da ise Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg News’in verilerine göre, 584 bin 409 yeni vaka kaydedildi. Ülkede virüs sebebiyle toplam 15 bin 632 kişi daha hayatını kaybederken, 493 bin 638 kişi sağlığına kavuştu. Bu hafta, Kanada’da ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinden bu yana 48. hafta oluyor.

Şarku’l Avsat