Lübnan koronavirüs nedeniyle felakete doğru gidiyor

Sağlık sektöründen uzmanlar bugün (Cumartesi) yaptıkları açıklamada, Noel tatilinde Kovid-19 vakalarındaki ciddi artışın ardından Lübnan’ın “felaket” bir sağlık durumuna doğru ilerlediği ve hastanelerin maksimum kapasitelerine yaklaştığı konusunda uyarıda bulundular.

Başbakan Sağlık İşleri Danışmanı Dr. Petra Khoury yaptığı açıklamada, Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Ulusal Komitesi’nin ülkeye üç hafta süreyle yeni bir tecrit uygulaması getirilmesi için yetkililere bir tavsiye yayınlamak üzere bugün toplanacağını duyurdu.

Lübnan, perşembe günü günlük en yüksek vaka sayısını kaydederek 3 bin 500’den fazla vaka duyurdu. Resmi rakamlara göre, 6 milyonluk bir nüfusa sahip Lübnan’da toplam vaka sayısı 183 bin 888’e ulaştı.

Lübnan’daki Özel Hastaneler Sendikası Başkanı Süleyman Harun yaptığı açıklamada, Lübnan’da Kovid-19 hastası alan 50 özel hastanenin neredeyse kapasitesinin dolduğunu belirterek “felaket” durumu konusunda uyardı.

Petra Khoury ise açıklamasında, “Sorun şu ki, bir hasta yoğun bakıma girdiğinde 3 hafta orada kalıyor. Bu da diğer hastaların kabulünü geciktiriyor. Ayrıca vaka sayısındaki artışa Noel ve Yeni Yıl’da düzenlenen özel toplanmalar ve partiler büyük katkı sağladı. Bunlar, son günlerde kaydedilen pozitif vakaların yüzde 70’inden fazlasını oluşturdu” dedi.

Lübnan, şubat ayı başlarında Pfizer-BioNTech aşısının ilk sevkiyatını teslim alacak.

Şarku’l Avsat