Yemen Başbakanı, Merkez Bankası liderleriyle Aden'de yaptığı görüşmede (SABA)

Yemen Başbakanı: Ekonomide reform yapıyoruz

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik yaptığı açıklamada, geçen çarşamba Aden Havalimanı’nı hedef alan Husi füze saldırılarında hükümet üyelerine suikast girişiminin ardından, hükümetin geçici başkent Aden’e dönmesinden 4 gün sonra Merkez Bankası aracılığıyla ekonomide reform mücadelesine başladı.

Başbakan Abdulmelik söz konusu saldırıyı, “Hükümeti ortadan kaldırmayı amaçlayan ve Yemen’de barış ve istikrara karşı olduklarını gösteren bir mesaj” olarak nitelendirdi.

Havalimanı’na yapılan füze saldırısında kullanılan “tekniklerin” saldırının arkasında Husi stratejisinin olduğunu gösterdiğini belirten Abdulmelik, 3 havan mermisinin patlatıldığı saldırıda havalimanındaki uçağın, geliş salonunun ve VIP salonunun hedef alındığını bildirdi.

Başbakan dünkü açıklamasında, “İlk ekonomik hamle olarak, şeffaflık prosedürlerine uygun bir şekilde Yemen Merkez Bankası hesaplarına bir dış denetim ekibi atama prosedürlerini hızlandırmanın ve uluslararası finansal standartların ve kuralların sürekli uygulanmasını sağlamak için gerekli bir adım olarak yönetim ve yolsuzlukla mücadele ilkesini benimsemenin” önemini vurguladı.

Resmi kaynaklar, Abdülmelik’in Yemen Merkez Bankası liderlerinin ve kadrolarının katıldığı bir toplantıya başkanlık ettiğini belirterek toplantıda, bankanın gelecekteki planlarını ve hükümeti oluşturmak için mevcut fırsatları ve ulusal para birimine olan güveni ve istikrarı artırmaya yönelik önlemler almaya devam edeceğini belirttiğini kaydetti. Ayrıca, özellikle Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu ülkeleri olmak üzere kardeş ülkelerle vatandaşların günlük yaşamına ve geçim kaynaklarına doğrudan yansıyan döviz kurunu iyileştirmek ve ulusal ekonomiyi desteklemek amacıyla yatırım yapma ihtiyacı konularını ele aldığı bildirildi.

Hükümetin Aden’e dönüşünden sonra yapılan ilk toplantıda, “Kamu gelirlerini kontrol altına alma ve artırma ve harcamaları azaltma yollarının yanı sıra, son dönemde önemli bir iyileşmeye tanık olan döviz kurlarını denetlemeye yönelik prosedürlerin ele alındığı” ifade edildi. Ayrıca toplantıda, önceki iş başarısızlıklarını aşarak, bankanın bağımsız bir kurum olarak itibarını korumanın yanı sıra, banka ile hükümet arasındaki işbirliği ve önümüzdeki dönemde üzerinde çalışılabilecek öncelikler tartışıldı.

SABA haber ajansına göre Muin Abdulmelik toplantıda, hükümetin Yemen Merkez Bankası’nın iş ve faaliyetlerinin bağımsızlığına ve para politikasını oluşturmak için aldığı tüm önlemlere müdahale etmeme kararı aldığını belirterek, maliye ve para politikası arasındaki entegrasyonun önemini vurguladı. Ayrıca Başbakan, ekonomik istikrar ve vatandaşların yaşam ve koşullarının iyileştirilmesi başlıklı yeni bir aşamayı başlatmak için Yüksek Ekonomik Konsey çalışmalarını başlatarak yeniden şekillendirme ve harekete geçirme konusundaki kararlılığı vurguladı.

Yemen Başbakanı, uluslararası finans kuruluşlarıyla yaptığı istişarelerin sonuçlarına ve önümüzdeki dönemde ülke ekonomisini desteklemek için gösterdikleri istekliliğe dikkati çekerek, bu desteğin öncelikle vatandaşların yaşam koşullarına ve geçim kaynaklarına odaklanan etkili yararlanma için hangi planlarının oluşturulması gerektirdiğine değindi.

Başbakan açıklamasında, “Hükümet, Merkez Bankası’nın itibarını ve uluslararası bağışçıların güvenini artıracak şekilde, bütünlük ve şeffaflığı uygulamaya yönelik adımlarının bir parçası olarak, alınan mali tedbirler üzerinde her türlü kontrolü uygulamaya ve bütünlüklerini sağlamaya istekli” ifadelerini kullandı.

Yemen Merkez Bankası’nın kararlılığına ve gerilime ve kritik koşullara rağmen geçtiğimiz aylarda liderliği ve tüm kadrolarının çabaları sayesinde çalışmalarına devam etmesi durumuna övgüde bulunan Abdulmelik, bu yılın reform ve kalkınma için yeni bir sayfa olması için bu ruhu korumanın ve kurumsal çalışmanın güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

“Yemen Merkez Bankası’nı hedef almaya çalışan yanıltıcı medya kampanyaları” olarak nitelendirdiği durumu eleştiren Abdulmelik, “Hedeflerine ulaşamayacaklarını ve Yemen’in küresel finans sistemine üyeliğinin gerekleri çerçevesinde para politikasının devam edeceğini, bu sisteme uymaya, itibarını korumaya ve kendilerine olan güveni artırmak için daha fazla önlem almaya devam edeceğini” belirtti.

Resmi kaynaklar, Yemen Merkez Bankası liderlerinin ve kadrolarının Başbakana güvence verdiklerini belirterek, “Koşullar, özellikle Riyad Anlaşması’nın uygulanması ve hükümetin kurulması ve Aden’in geçici başkentine dönüşüyle birlikte Yemen Merkez Bankası’nın çalışma ve faaliyetlerinde niteliksel bir sıçrama yaratmaya hazır” dediklerini kaydetti.

Öte yandan, Yemen hükümetinin Ulaştırma Bakanı Dr. Abdusselam Hamid, Aden Havalimanı’na saldırı nedeniyle uçuşların durdurulmasının ardından bugünden itibaren uçuşların tekrar başlatılması talimatı verdi.

Bakan Hamid, yaptığı resmi açıklamalarda, “Büyük bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Hain terör saldırısı bizi devlet kurumlarını çalıştırmaktan, harekete geçirmekten ve zorluklara ve engellere rağmen hükümeti korumaktan caydırmayacak. Havalimanının tekrar çalışmalarına devam etmesi için hepimiz el ele vermeli ve takım ruhu içinde çalışmalıyız” dedi.

Yemenli bakan, havalimanını donatan ve saldırılar sonucunda meydana gelen hasarı rekor sürede onaran Havacılık Otoritesi, havalimanı yönetimi ve Suudi Arabistan Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı’nın çabalarına övgüde bulundu.