Firavun tabutlarında Lübnan sediri kullanıldığı bulundu

İtalyan bir araştırma ekibi, Firavun tabutlarının yapımında kullanılan ağacın türünü belirlemeyi başardı.

Kültürel Miras dergisinin son sayısında yayımlanan çalışmaya göre İtalyan ekip, tabutlarının yapımında kullanılan ahşap ve diğer maddeler hakkında bilgi almak için Floransa’daki Mısır Müzesi’nde korunan iki set tabutu inceledi.

Araştırma, 21’inci hanedana ait olan tabutun, Mısır’ın Luxor şehrindeki tarihi mezarlık Deir el-Bahari’deki tabutlarda kullanılan ahşap türü ile uyuştuğunu gösteriyor.

Söz konusu tabutlarda kullanılan ahşap hafif, işlenmesi kolay, suya oldukça dayanıklı ve tabut yapmak için yeteri uzunlukta olması sebebiyle yerel halk tarafından çınar ağacından elde edilmiş.

Eski Mısır Yeni Krallık tabutlarında ise yumuşak ve değerli bir ahşap türü olan sedir ağacı (Lübnan sediri) kullanılmış.

Çalışmada yapılan ahşap karşılaştırmasında, Mısır firavunlarının sosyal ve ekonomik koşullarının yanı sıra işçilik becerileri ve ölen kişinin sosyal statüsü gibi bazı önemli bilgiler de gün yüzüne çıkarıldı.

21’inci hanedanlık dönemindeki sosyo-ekonomik koşulların sedir gibi lüks ağaçların varlığını önemli ölçüde azalttığı, bunun yerine çınar ağacı kullanıldığı saptandı.

El Minya Üniversitesi, Sanat Fakültesi, Eski Mısır Uygarlığı alanındaki çalışmalarda görevli Dr. Muhammet Fethi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışmanın sonuçları, Eski Mısır ile Doğu Akdeniz bölgeleri arasında ticari bir ilişki olduğunu gösteriyor. Mayıs 2017’de Nature Communications dergisinde yayımlanan bir Alman araştırmasının bulguları da bunu destekler nitelikte olabilir. Yaptığım gen araştırmaları sonucu firavunların kökenlerinin Doğu Akdeniz’den geldiği ve Mısır’ın şimdiki nüfusu gibi Afrika kökenli olmadıkları sonucuna vardım.”

Şarku’l Avsat