M4 karayolundaki bir Rus devriyesi.

Rusya, Rakka kırsalındaki gücünü artırdı

Rusya bölgede, Türkiye ile varılan uzlaşı doğrultusunda hareket ediyor.

Rus güçleri, Türkiye ile birlikte hareket eden Suriyeli muhalif grupların katılımıyla gerçekleştirdiği Ayn İsa’daki askeri operasyonla, yaklaşık bir aydır kapalı olan M4 uluslararası karayolunu açtı. Rakka kırsalındaki Ayn İsa bölgesinden Haseke’nin kuzeybatısındaki Tel Temr kasabasına, oradan Suriye’nin el-Cezire bölgelerine ve ardından Irak ile olan el-Yarubiye Sınır Kapısı’na kadar sivil ve ticari araçların geçişi yeniden başladı.

Rusya’nın Türkiye ile varılan uzlaşı doğrultusunda attığı bu adım, geçtiğimiz yılın sonlarında Rus yetkililerle Türk yetkililer arasında Şerkerak köyü silolarında yapılan görüşmelerden sonra varılan mutabakat sonucunda geldi. Görgü tanıkları, mal ve sivil yüklü onlarca aracın Rus devriyeleri eşliğinde M4 karayolundan geçtiğini bildirdiler.

Diğer yandan Rusya, geçtiğimiz cuma günü Tel es-Semen bölgesindeki bir Rus askeri üssünün bombalı saldırıya uğramasının ardından Rakka’nın kuzey ve batı kırsalındaki asker sayını artırdı. Saldırıyı, Suriye’nin kuzeybatısında faaliyet gösteren, El Kaide’ye  bağlı aşırılık yanlısı Hurras ed-Din (HED) üstlendi. Bu örgütün bölgedeki ilk saldırısı oldu.

Rusya ve Suriye rejim güçlerinden yetkililer ve subaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriyeli muhalif grupların operasyonlarının ardından Ayn İsa’nın akıbeti konusunda nihai bir anlaşmaya varmak amacıyla Suriye Demokratik Güçleri (SDG) liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdiler. Sağlık ekipleri, söz konusu operasyonların Ayn İsa’nın yaklaşık bir kilometre doğusundaki el-Mişrefe ve Cehabil köylerine yönelik gerçekleştirildiğini bildirdiler.

Rus ve rejim güçleri, SDG güçlerinin Ayn İsa ve çevresinden 5 kilometre derinliğe çekilmesini, bölgedeki resmi kurum binalarına Suriye bayrağının asılmasını ve Suriye düzenli ordusuna tamamen teslim edilmesini talep ettiler.

Diğer yandan SDG’ye bağlı Tel Abyad Askeri Konseyi Başkanı Riyad el-Halef, hedeflerinin Suriyeli muhalif grupların M4 uluslararası karayolunu kontrol etmeyi ve Özerk Yönetim bölgelerinin bir birleriyle olan bağlarını koparmayı amaçlayan operasyonlarına yanıt vermek olduğunu söyledi. Rus güçleriyle nihai bir anlaşmaya varıldığı ve bölgenin Suriye düzenli ordusuna teslim edileceğine dair dolaşan tüm bilgilerin asılsız olduğunu belirten Halef, Türkiye’nin son askeri adımının üzerinden 6 hafta geçtiğini ve kontrol edilen bölgeler konusunda herhangi bir değişikliğin olmadığını kaydetti.

Halef, Suriye ordu güçlerinin bölgeye konuşlandırılması konusuyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Halef, söz konusu konuşlandırmanın temas hatlarındaki bir dizi askeri noktayla sınırlı olduğunu ve Rus güçlerinin üç askeri üs inşa ettiğini belirtti. Halef ayrıca M4 uluslararası karayolu boyunca Rus devriyelerinin gezdiğini aktardı.

Ayn İsa, doğusunda Haseke, Rakka ve Deyrizor, kuzeyde de Halep’i birbirine bağlayan M4 uluslararası karayoluna bakan hayati konumu nedeniyle stratejik öneme sahip. Ayrıca Fırat’ın doğusu ve batısındaki büyük bir yol ağına bağlanıyor. Uluslararası ve bölgesel taraflarca desteklenen tüm taraflar, Halep’in doğu kırsalındaki Ayn el-Arab (Kobani) ve Menbiç şehirlerinin yanı sıra Suriye’nin el-Cezire bölgeleri ile Rakka ve Deyrizor şehirleri arasındaki karayolunu kesmek için bölge üzerinde tam kontrol sağlamaya çalışıyorlar.

Diğer yandan Ayn İsa’da bölgedeki operasyonlar ve Rusya’nın sessizliğini protesto etmek amacıyla Rus askeri üssü önünde yapılan günlük protesto gösterilerine tanık oluyor. Bu arada Türk güçlerinin dün Suriye rejim güçlerinin bulunduğu 93. Tugay karargahını hedef aldığı, herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadığı öne sürüldü.

Suriye Demokratik Konseyi (SDK) Eş Başkanı İlham Ahmed, Rusya’nın bölgedeki anlaşmayı çözmek için sahip olduğu tek yolun, ‘Özerk Yönetim projesini desteklemesi’ olduğunu bildirdi. Ahmed ayrıca ‘Moskova’nın Suriye topraklarına girerken rejimin hatalarının yükünü taşıdığını’ kaydetti.

Ayn İsa’nın Suriye çatışması haritasında hassas bir konuma sahip olan değişken bir bölgede olduğunu belirten Ahmed sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayn İsa, Türk ordusu tarafından belirlenebilecek güç dengesinde yeni bir değişikliğe hazırlanıyor. Rusya ve Türkiye dahil üç ayrı nüfuz alanı ve onları takip eden yerel güçler bir araya geliyor.”