İsrail güçleri zeytin ağacı diken Filistinlilere müdahale etti

Filistin’in el-Halil şehrinde bulunan Cumcuma Dağı’nda, yeni Yahudi yerleşim birimleri inşası tehdidi altındaki arazilere zeytin ağacı diken Filistinliler, İsrail güçlerinin saldırısına uğradı.

Etkinliğe katılanlar arasında, Fetih Hareketi Başkan Yardımcısı Mahmud Alul ve Filistin televizyonundan gazeteciler de yer aldı.

Söz konusu ağaç dikme etkinliği, Fetih hareketi, Yerleşimciliğe ve Duvara Direniş Komisyonu, Halil Valisi, Doğayı Koruma Arap Topluluğu, Halhul Belediyesi, Tarım Bakanlığı ve ulusal eylem grupları tarafından düzenlendi.

Ellerinde Filistin bayrağı taşıyan Filistinliler, bölgeye zeytin ağaçları dikerken, Filistin’in her yerinde işgale son vermeye ve yerleşim politikasıyla yüzleşmeye çağıran sloganlar attı. Uluslararası topluma da halkları, mülkiyetlerini koruma yönünde sorumluluk üstlenme çağrısında bulundu.

İsrail güçleri, zeytin ağacı dikme etkinliğine katılanları ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştı. Etkinlik sırasında bir dizi silahlı Yahudi yerleşimci de, 60 nolu yerleşim caddesine bakan dağa çıkmak üzere toplandı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığı habere göre Alul, “İşgalci güçler bizi her ne kadar engellemeye çalışsa da, hep Filistin’in kalacak olan Cumcuma Dağı’ndaki topraklarımıza zeytin ağacı fidanı dikmeye geldik” dedi.

Alul, “Bizi gerçek mermilerle tehdit etmeleri, zeytin fidanlarını dikmemizi engelleyemedi.  Çünkü bu dağ Filistin’in ve öyle kalacak. Halkımız, tüm dini ve ideolojik kesimleriyle beraber bütün imkanlarıyla topraklarını ve mallarına korumak için işgal planlarına karşı gelecektir” ifadelerini kullandı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi  Vasal Ebu Yusuf, “İşgalci güçler, kendileri ve yerleşimciler ne denerse denesin, projelerini topraklarımıza dayatamayacak. Uluslararası toplum da, işgali sınırlama, suçlulardan hesap sorma ve halkımıza koruma sağlama konusunda sorumluluklarını üstlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Duvar ve Yerleşim Direniş Komisyonu Başkanı Bakan Velid Assaf, “Bu etkinlik, dağı ve tüm Filistin’i korumaya yönelik bir eylemdir. Kurul olarak bu alanın ıslah masraflarını biz üstlenececeğiz. Vatandaşların tarım ve inşaat için arazilerine erişimini kolaylaştırmak için sokakları açmaya çalışacağız” açıklamalarında bulundu.

Assaf, savunmasız katılımcıların, silahlanmış Siyonist yerleşimci çetelere koruma sağlayan işgalci ordu tarafından engellenmesi bölgeye barış getirmeyeceğini, aksine gerginliği artıracağını vurguladı.

Şarku’l Avsat