Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman El-Ula Bildirgesi’nin imzaladı (SPA)

Veliaht Prens Muhammed bin Selman: Bugün bölgemizin kalkınması için çabalarımızı birleştirmemiz gerekiyor

Suudi Arabistan’daki KİK zirvesine ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah Zirvesi’ ismi verildi

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Konseyi’nin 41. oturumu, Körfez ülkeleri liderleri ve temsilcilerinin katılımıyla Suudi Arabistan’ın El-Ula şehrinde başladı.

KİK zirvesinde Körfez işbirliği, bölgesel ve uluslararası stratejik ortaklıklar, İran ve nükleer programı gibi birçok konu tartışılacak.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Bu yıl, ortak Körfez eylemi ve bu mübarek süreci desteklemede önemli bir rol oynayan iki büyük lideri özlüyoruz. Bunlar (Umman Sultanı) Sultan Kabus bin Said ve (Kuveyt Emiri) Şeyh Sabah el-Ahmed Cabir el-Sabah. Allah her ikisine de rahmet eylesin” dedi.

Veliaht Prens, KİK yürüyüşünü desteklemek için onlarca yıldır yaptıkları özverili çalışmalar için kendilerine minnettarlık duyduklarını dile getirerek, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in talebiyle zirveye ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah Zirvesi’ ismi verildiğini bildirdi.

Muhammed bin Selman konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“Daha önce Şeyh Sabah el-Ahmed’in önderlik ettiği çatlağı düzeltme çabalarını büyük bir minnettarlık ve takdirle karşılıyoruz. Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed de çalışmalarıyla onu takip etti. Bu çabalar, Allah’ın rahmeti ve ardından herkesin işbirliği ile Körfez, Arap ve İslam ülkelerinde dayanışma ve istikrara vurgu yapılan bu mübarek zirvede imzalanacak El-Ula Bildirgesi’ne varılmasına yol açtı. Bu bağlamda, ABD ve bu konuda katkıda bulunan tüm tarafların dostane çabalarını alkışlıyoruz.”

Veliaht Prens’in birlik çağrısı yaptığı konuşmasının devamı şöyle:

“Bugün, bölgemizin kalkınmasının yanı sıra bizi çevreleyen zorluklar, özellikle de İran rejiminin nükleer ve balistik füze programı ile bölgedeki güvenlik ve istikrarı bozmaya yönelik terör ve mezhepçi faaliyetleriyle kendisi ve vekillerinin benimsediği yıkıcı sabotaj projelerinin oluşturduğu tehditler ile yüzleşmek için çabalarımızı birleştirme ihtiyacı içindeyiz. Bu durum, bölgesel ve uluslararası barış ile güvenliği tehdit eden bu programlar ve projeleri durdurmak için uluslararası toplumu ciddi şekilde çalışmaya çağırma sorumluluğumuzu vurguluyor.”

KİK’in, Körfez ülkelerinin inanç, akrabalık ve halkların ortak kaderinin temsil ettiği ortak paydalar arasındaki özel ilişkiye dayanak kurulduğunu dile getiren Muhammed bin Selman, “Bu bakış açısıyla, KİK’in dayandığı yürüyüşü tamamlama ve her alanda entegrasyonu sağlamayı amaçlayan yüce hedef ve temelleri hepimiz gerçekleştirmeliyiz” dedi.

KİK Zirvesi’ne, Kral Selman adına başkanlık eden Veliaht Prens konuşmasının sonunda, “Suudi Arabistan’daki kardeşlerinizin politikası, gelecek planları ve 2030 Vizyonu, ülkelerimiz ve bölgemizin güvenliği, istikrarı ve refahına hizmet etmek için Arap ve İslami işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra birleşik ve güçlü bir KİK’i önceliklerinde ilk sıraya alıyor” diye konuştu.

Bunun ardından, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, El-Ula Bildirgesi’ni imzalayarak, bu tarihi başarıyı öven bir konuşma yaptı.

Kuveyt Emiri, merhum Emir Şeyh Sabah’ın bu anlaşmanın başarılı olması yönünde oynadığı samimi ve yapıcı rolü hatırlatarak, zirveye ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah’ ismi verilmesi nedeniyle Suudi Arabistan liderlerine teşekkürlerini sundu.

Şarku’l Avsat