Washington Assange’ı neden istiyor?

WikiLeaks, 2009’da ABD’ye gönderilen binlerce gizli askeri belgeyi sızdırarak, yasaları ihlal etmek ve birçok insanın hayatını tehlikeye atmakla suçlanıyor.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, 28 Kasım 2010’da, beş büyük uluslararası medya kuruluşu (The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde ve El Pais) aracılığıyla, ABD diplomasisinin sırlarını açığa çıkaran 250 binden fazla gizli belge yayınlamıştı. Assange, bu ifşaattan sonra ABD’nin bir numaralı düşmanı haline dönüştü.

Sızdırılan belgelerin çoğu ABD’nin aleyhine Rusya’nın ise lehine olan bilgilerden oluşuyordu.

2016 yazında WikiLeaks tarafından yayınlanan ABD Demokrat Parti içerisindeki kurumsal e-posta yazışmalarının ifşasının arkasında da Julian Assange olduğundan şüpheleniliyor. Julian ayrıca ABD müttefiki olan Fransız ve Alman yetkililer hakkında da bazı belgeler yayınlamıştı.

Chelsea Manning ise 2013 yılında 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak Mayıs 2017’de cezası eski Başkan Barack Obama tarafından indirilerek serbest bırakıldı. WikiLeaks ile ilgili bir davada ifade vermeyi reddettiği için Mart 2019’da tekrar tutuklandı.

Bir diğeri ise ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatının eski bir çalışanı NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) ajanı olan Edward Snowden. Milyonlarca Amerikan vatandaşının telefon kayıtlarını topladığı ve ifşa ettiği suçlamasıyla ülkesinde yargılanıyor. Snowden, elindeki belgeleri sızdırmak için WikiLeaks’i seçmemiş olmasına rağmen site tarafından desteklendi. Hatta Assange ona, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kovuşturmadan kaçmak için Moskova’ya sığınmasını tavsiye etmişti.

Şarku’l Avsat