Sudan’daki Etiyopya mülteci kampları genişletiliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Sudan’da bulunan 56 binden fazla Etiyopyalı mültecinin bir kısmının, yeni açılan kampa nakledilmeye başlandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), şimdiye kadar Tunidbe kampında 5 bin kişiyi barındırabilecek kadar çadırın kurulduğunu bildirdi. Ayrıca önümüzdeki günlerde daha fazla çadırın kurulacağına işaret etti.

UNHCR sözcüsü, Cenevre’deki gazetecilere verdiği demeçte, pazar gününden bu yana 580 mültecinin kampa nakledildiğini ve kampa ulaştıklarında kendilerine sıcak yemek servis edildiğini belirtti.

Mülteciler, Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesindeki olaylar sebebiyle buradan kaçmaya devam ediyor. Yeni yıldan bu yana 800 kişi, doğu Sudan sınırını geçti.

Sözcü Andrej Mahecic, “Kampa yeni katılan kişiler, çeşitli silahlı gruplara boyun eğmek, evlerinin yağmalanması, erkeklerin ve erkek çocuklarının zorla askere alınması, kadın ve kız çocuklarına karşı cinsel saldırıları içeren bir çok tehlikeli durumlarla karşılaştıklarından bahsediyor.” dedi.

Andrej Mahecic sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mülteciler buraya giydikleri kıyafetler ve birkaç parça eşyayla uzun süren yolculuklarının ardından yorgun bir şekilde ulaşıyor.” Sözcü mültecilerin yüzde 30’undan fazlasının 18 yaş altı, yüzde 5’inin ise 60 yaş üzerinde olduğunu belirtti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni (TPLF) federal ordu kamplarına saldırılar düzenlemekle suçlayarak, 4 Kasım’da ordusunu Tigray’a göndermişti.

2019’da Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Abiy, 28 Kasım’da zaferini ilan etmişti. Ancak TPLF, Abiy’in açıklamalarına karşılık her cephede savaşmaya devam edeceklerini bildirmiş, BM ise çatışmaların devam ettiğini söylemişti.

Sudan’ın doğusundaki el-Kadarif eyaletinde bulunan Ümmü Rakube kampı maksimum kapasiteye yaklaşıyor.

Mahecic, UNHCR ve ortaklarının, 580 mülteciyi, güvenliklerini sağlama ve daha iyi yaşam koşullarına ulaşmaları noktasında, Tonidbe kampına naklettiklerini söyledi. Sözcü kampların desteklenmesi noktasında daha fazla fona ihtiyaç olduğunu belirtti.

Tigray’daki acil duruma müdahale noktasında UNHCR’ye 40 milyon dolar taahhüt edildi. Ancak bu meblağ, öngörülen ihtiyaçların yalnızca yüzde 37’sini karşılamakta.

Mahecic, “Mülteci kamplarındaki ve barınaklardaki su ve sanitasyon koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca izolasyon tesislerinin yanı sıra, Kovid-19’la mücadele noktasında önleyici tedbirlerinde alınması şart” ifadelerini kullandı.

Çatışmaların patlak vermesinden önce, Tigray’daki dört kampta yaşayan ve ülkelerinin yetkililerinden kaçan yaklaşık 96 bin Eritreli mülteci bulunmaktaydı.

Mahecic açıklamasında, yardım kuruluşlarının Tigray’ın güneyindeki bazı bölgelere ulaştıklarını ancak, kuzeyde bulunan bölgelere ulaşamadıklarını belirtti. Ayrıca Mahecic, “Hala bütün bölgelere tam olarak erişmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat