İran: Yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirebiliriz

İran Atom Enerjisi Kurumu (AEOI) Sözcüsü Behruz Kemalvendi ülkesinin uranyum zenginleştirme oranını kolaylıkla yüzde 90’a çıkarabileceğini söyledi. Söz konusu oranda nükleer silahlar üretilebiliyor.

İran medyasında yer habere göre Kemalvendi geçtiğimiz ay İran Parlamentosu tarafından onaylanan son yasanın AEOI’ya uranyum zenginleştirme oranını (bazı alanlarda ihtiyaç duyulduğunda) yüzde 20’nin üzerine çıkarmasına izin verdiğini söyledi.

İran’ın nükleer programından sorumlu Savunma Bakanı Yardımcısı Muhsin Fahrizade’ye yönelik suikastın 40’ıncı günü münasebetiyle düzenlenen anma töreni sonrasında konuşan Kemalvendi “Şu anda diğer alanların ihtiyaçlarını inceliyoruz” dedi.

İran parlamentosunun ABD yaptırımlarını kaldırmak için adımlar atmaya yönelik aldığı son karara göre salı günü Kemalvendi “gerekli görüldüğü takdirde” ülkesinin yüzde 40 ila yüzde 60 arasında değişen bir oranda uranyum zenginleştirebileceğini söylemişti. Kemalvendi’nin bu açıklamaları Tahran’ın geçtiğimiz pazartesi Fordo yeraltı tesisinde yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye yeniden başladığını duyurmasının ardından gelmişti.

Nükleer anlaşmayı destekleyen taraflar, İran rejiminin uluslararası müfettişlerin nükleer faaliyetlerini kontrol etmesine hala izin verdiği gerekçesiyle bu adımını küçümsüyorlar.

İran Parlamentosu’nun kararı, Fordo ve Natanz tesislerinde 2 bin tane gelişmiş santrifüj çalıştırmanın yanı sıra uluslararası müfettişlerin çıkarılması ve üç ay ila bir yıl arasında değişen bir süre içerisinde yüzde 20 oranında 120 kg uranyum üretilmesini öngörüyor.

Bu haftanın başlarında AEOI Başkanı ülkesinin ayda sekiz ile dokuz kilo arasında yüzde 20 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum üretme sürecine girdiğini söylemişti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Avrupa üçlüsünün (İngiltere, Fransa ve Almanya) yayınladığı ortak bir bildiride Tahran’ın yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme sürecini tekrar başlatmaya yönelik planları karşısında endişe duyduklarını dile getirerek bu planlardan vazgeçmesi çağrısında bulundular. Aynı şekilde bu adımın, ABD Başkanı seçilen Joe Biden’ın bu ay görevini devraldığında İran ile diplomatik ilişkilere geri dönme umutlarını da tehdit edebileceğine dair uyarıda bulundular.

Söz konusu bildiride “İran’ın faaliyeti, nükleer silahların yayılması hususunda oldukça büyük tehlikeler barındırıyor. Bu durum, İran’ın yükümlülüklerini açık bir şekilde ihlal ettiğini gösteriyor ve anlaşmanın içeriğini daha da boşaltıyor” ifadeleri yer aldı.

Şarkul Avsat