Batı, Hong Kong’da muhaliflerin gözaltına alınmasına tepkili

ABD, Avustralya, İngiltere ve Kanada dışişleri bakanları, Hong Kong’da bu hafta yaklaşık 53 demokrasi yanlısı muhalifin gözaltına alınmasından ciddi endişe duyduklarını belirtti.

Hong Kong’da geçtiğimiz Çarşamba günü binden fazla polis, aralarında ABD’li bir avukatın da bulunduğu 53 demokrasi yanlısı aktivisti ‘hükümeti devirmeye teşebbüs’ suçlamasıyla gözaltına aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne tarafından imzalanan ortak açıklamada, Hong Kong’da 53 demokrasi yanlısı aktivistin gözaltına alınmasından ciddi endişe duyulduğu vurgulandı.

Söz konusu açıklamada, “Ulusal Güvenlik Yasasının muhalifleri ve muhalif siyasi görüşleri bertaraf etmek için kullanıldığı açıktır” ifadesi kullanıldı.

Ortak açıklamada Hong Kong’lu yetkililere yönelik herhangi bir yaptırımdan bahsedilmezken, olay ‘Çin-İngiliz Ortak Bildirgesi’nin açık bir ihlali’ olarak nitelendirildi.

Dışişleri bakanları, Hong Kong ve Pekin’i, Hong Kong’daki hak ve özgürlüklere saygı göstermeye ve salgın nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ‘farklı siyasi görüşleri temsil eden adayların’ katılımıyla ‘adil’ bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaya çağırdı.

Şarkul Avsat