ABD’de bir Cumhuriyetçi senatörden daha Trump’a istifa çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinin bitimine 10 gün kala ülkesindeki siyasi, sağlık ve ekonomik krizin zirve yaptığı bir dönemde Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere giderek daha fazla istifa çağrılarıyla karşı karşıya.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, birkaç gün içinde görevden alınmadığı takdirde, Başkan Donald Trump’a karşı ikinci suçlama tedbirlerini uygulamaya hazır olduklarını açıkladı.

Demokratlar arasında Trump’a karşı istifa çağrıları giderek artarken, bazı Cumhuriyetçi senatörlerde Trump’ın istifa etmesi gerektiğini belirten açıklamalar yapmaya başladı.

6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından Cumhuriyetçi Alaska Senatörü Murkowski ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Kinzer, Trump’a istifa çağrısı yapmıştı. CNN kanalına konuşan Pennsylvania Senatörü Toomey, Lisa Murkowski’nin ardından Trump’a istifa çağrısı yapan 2. Cumhuriyetçi senatör oldu.

Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey, Trump’ın istifa etmesi gerektiğini söyleyerek, başkanın istifasının “en iyi çözüm olacağını” ifade etti.

Toomey, açıklamasında, “3 Kasım’da kaybettiği seçimlerden bu yana, Donald Trump bir delilik düzeyine girdi ve akıl almaz ve affedilemez eylemlerde bulundu” dedi.

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, birkaç gün içinde görevden alınmadığı takdirde, Başkan Donald Trump’a karşı ikinci suçlama tedbirlerini uygulamaya hazır olduklarını açıkladı.

Demokrat Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Başkan Donald Trump’ın görevden alınması sürecini işletmemesi durumunda azil sürecine derhal başlayacaklarını ifade etti.

Pelosi, Demokratlara gönderdiği bir mektupta, 6 Ocak’taki kanlı Kongre baskınından sorumlu tuttukları Trump hakkında önemli ifadeler kullandı. Pelosi, Anayasanın 25. Ek Maddesini işletmesi suretiyle Pence’in Trump’ın görevden alınması sürecini başlatması için Pazartesi yada Salı günü Mecliste bir tasarıyı gündeme getireceklerini açıkladı.

Pelosi, “Bundan sonra Temsilciler Meclisi görevden alma prosedürlerine devam edecek” dedi.

Şarkul Avsat