BM gelişmekte olan ülkelere aşı dağıtmak için bir milyar dolar topladı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı pazar günü, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Londra’ya yapacağı sanal ziyaretten önce yapılan açıklamaya göre, İngiltere, “gelişmekte olan ülkelerin” yeni tip koronavirüs Kovid-19’a karşı aşı almalarına yardımcı olmak için müttefiklerinden bir milyar dolar topladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada bu miktarın, temel olarak Kanada, Almanya ve Japonya’dan toplandığını belirtildi. Londra, toplanan her dört dolara bir İngiliz sterlini ekleme sözü verdikten sonra, kendisi de bu miktara 548 milyon İngiliz sterlini ekledi. Açıklamada bu fonun “Koronavirüse karşı bir milyar doz aşının bu yıl 92 gelişmekte olan ülkede dağıtılmasını sağlayacağı” belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, “Hepimiz güvende olursak bu virüse karşı güvende olacağız, bu yüzden çabalarımızı küresel bir sorun olan küresel bir çözüme yoğunlaştırıyoruz.” dedi. Raab “Birleşmiş Milletler’in kuruluşunun 75. yıldönümü vesilesiyle, Birleşik Krallık’ın savunmasız ülkelere koronavirüse karşı bir milyar doz aşı sunmak için müttefikleriyle birlikte bir girişimde bulunması doğaldır.” dedi.

Bu duyuru, aslında, ilk toplantısını Londra’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler’in yıldönümünün kutlanması münasebetiyle, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Birleşik Krallık’a yaptığı üç günlük sanal ziyaretinin ilk gününde yayınlandı. Guterres yaptığı açıklamada “Küresel kargaşanın yaşandığı bu aşamada, bu olayı (BM’nin kuruluşunun 75. yıldönümünü) kutlamak için İngiltere’yi sanal olarak ziyaret etmekten onur duyuyorum. Birlikte küresel zorlukların üstesinden gelmek olan davamızı yenilemek ve BM’in kurulmasında belirleyici bir rol oynayan bir ülkeyi kutlamak için geliyorum” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bugün (Pazartesi) İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve COP26 İklim Zirvesi Başkanı Alok Sharma ile sanal bir anma etkinliğine katılacak.

Bu sırada, Johns Hopkins Üniversitesi ve Bloomberg News’in verilerine göre, İngiltere’de yeni tip koronavirüse yakalandığı doğrulanan vaka sayısı 3 milyon 30 bine ulaştı. Söz konusu verilere göre, 6 bin 851 kişi daha sağlığına kavuştu. İngiltere’deki ilk koronavirüs vakası 49 hafta önce kaydedildi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, bugün aşılama çalışmaları yoğunlaştırılmadan önce, yaklaşık 2 milyon kişinin koronavirüse karşı aşılandığını açıkladı. Bakan BBC televizyonuna verdiği demeçte, “Geçtiğimiz hafta içinde, Aralık ayı boyunca aşılananların sayısından daha fazlasını aşıladık ve aşılamayı hızlandırıyoruz.” dedi. Bakan aşı sayısıyla ilgili sorulan bir soruya yanıt olarak, “Yaklaşık iki milyon, ancak kesin sayıları yarın (bugün) yayınlayacağız ve daha sonrasında bunlar günlük bazda yayınlanacak.” dedi.

İngiltere, 70 yaş üzeri kişiler ve hastalığa karşı savunmasız olanlar, yani yaşlılar ve önceden mevcut hastalıkları olanların yanı sıra sağlık ve sosyal bakım sektörlerinde çalışan kişiler de dahil olmak üzere Şubat ortasına kadar yaklaşık 14 milyon doz aşılamayı hedefliyor. Hancock şu anda günde yaklaşık 200 bin kişiye aşı yapıldığını, bunun İngiltere’yi hedefine ulaşma konusunda ilerlemesini sağladığını ve baharda kısıtlamaların hafifletilmeye başlanması için fırsat sağladığını belirtti.

İngiltere’de koronavirüsün son derece bulaşıcı yeni bir türünün ortaya çıkması ile, Başbakan Boris Johnson, hastalığa yakalanma riski en yüksek kişilerin aşılanmasından önce salgını kontrol altına almak amacıyla Birleşik Krallık’ın en kalabalık nüfuslu bölgesi olan İngiltere’de üçüncü bir genel karantina önlemi uyguladı.

Dünyada koronavirüse en çok ölümün kaydedildiği 5. ülke olan Birleşik Krallık’ta 80 binden fazla kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Buckingham Sarayı cumartesi günü, Kraliçe Elizabeth ve eşi Prens Philip’in Kovid-19 aşısı olduklarını duyurdu.

İngiltere hükümetinin Sağlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty, koronavirüs vakalarının sayısı artmaya devam ederken, hastanelerin karşı karşıya olduğu durum hakkında sert bir uyarı yayınladı. Sunday Times gazetesinin ilk sayfasında yer alan habere göre, Whitty “Virüs bu hızda yayılmaya devam ederse, hastaneler yakında gerçek zorluklarla karşılaşacak. İnsanları muayene olmak için bekleme süreleri güvenli olmayabilecek seviyelere yükselmeye devam edecek” dedi. Whitty bu seviyelere 3 haftadan az bir süre içerisinde ulaşabileceğini belirtti. Yetkili “Hastaneler kış mevsiminde her zaman kalabalık olur ancak ülkenin bazı bölgelerindeki Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi şu anda herhangi bir kişinin hatırlayabileceği en tehlikeli durumla karşı karşıya” dedi.

Whitty’nin bu yorumları, yoğun bakıma alınan vaka sayılarının arttığı bir zamanda geldi. “Hastanelerin, bölgesel ağlarda yeniden yönlendirilen acil vakaları alacak yerleri olmayacak, -zaten aşılmış olan- hasta başına personel oranları, yoğun bakımda bile kabul edilemez hale gelecek.” İfadelerini kullanan Whitty, insanlara, virüsün yayılmasını önlemek için talimatları takip etme ve daha fazla vakaya yol açabilecek gereksiz etkileşimlerden kaçınma çağırısında bulundu.

Şarkul Avsat