Kanada’da 18 yaş altındaki 3 bin 600’den fazla çocuğa evlilik cüzdanı verildiği ortaya çıktı

Kanada’da gerçekleştirilen araştırmada, ülkedeki “çocuk evlilikleri”nin, tüm dünyadaki çocuk evlilik uygulamalarıyla aynı olduğu ifade edildi.

Kanada Montreal’deki McGill Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada, 2000 ile 2018 yılları arasında 18 yaş altındaki 3 bin 600’den fazla Kanadalı çocuğa evlilik cüzdanı verildiği belirtildi.

Ülkede ilk defa yapılan araştırmaya göre, Kanadalı çocuklara verilen evlilik belgelerinin yüzde 85’inden fazlası, tipik olarak çok daha büyük eşlerle evlenen kızlara verildi.

Araştırmacılar, bu ‘cinsiyet kalıbının’ tüm dünyadaki çocuk evlilik uygulamalarıyla aynı olduğunu ifade etti.

Hakemli akademik dergi Population and Development Review’in son sayısında yayımlanan araştırmanın görevlilerinden McGill Üniversitesi öğretim üyesi Alissa Koski, “Sonuçlarımız, Kanada’nın 2030 yılına kadar çocuk evliliğine son verilmesi çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine olan bağlılığını gerçekleştirmek için, kendi içinde yapması gereken çok işi olduğunu gösteriyor” dedi.

Araştırmaya göre, çocuk evlilikleri, “18 yaşından önce resmi veya gayri resmi (teamül hukuku) evlilik” olarak tanımlanırken, araştırmacılar, orantısız sağlık ve kalkınma sonuçlarının genç kızları etkilediğini, uygulamanın “cinsiyet eşitsizliğinin küresel olarak tanınan bir göstergesi” olduğunu ifade ediyor.

Çalışmanın ortaklarından McGill sosyoloji profesörü Shelley Clark da değerlendirmesinde, bulguların Kanada gibi zengin ülkelerde genellikle ‘gözden kaçtığını ve yetersiz incelendiğini’ ifade etti.

Clark, “Bu uygulamanın Kanada’daki sürekliliği, çocuk evliliğini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bazı doğal zorlukların altını çiziyor ve Kanada’nın yerel yasaları ile küresel politikaları arasında önemli bir tutarsızlığı ortaya koyuyor” dedi.

Independent Türkçe